Business Internaţional

Câteva lecţii simple despre scoaterea economiei din criză

Câteva lecţii simple despre scoaterea economiei din criză

Autor: Paul Comşa

29.09.2011, 00:03 536

Economiile nu pot ieşi din criză doar prin stimulente financiare, insistând pe creşterea taxelor sau majorarea im­po­zi­tării celor bogaţi, ci înlăturând toate obstacolele care des­curajează investiţiile în afaceri, apreciază Charles Schwab (foto), fon­datorul companiei de investiţii şi brokeraj Charles Schwab într-un articol publicat pe The Wall Street Journal.

"În cele din urmă, recuperarea economiei noastre nu va depinde de Washington, ci de afacerile şi forţa noastră de mun­că", a spus preşedintele american Barack Obama în dis­cursul ţinut în faţa camerelor reunite ale Congresului american pe 8 septembrie.

Obama are dreptate, apreciază Schwab. Noi putem im­pul­siona o recuperare economică prin încurajarea micilor afa­c­eri capabile să genereze noi locuri de muncă, care stimulează creşterea economică rapid şi eficient. Într-adevăr, aceasta este singura cale de a ieşi din acest impas economic.

Oamenii au nevoie de o voce puternică care să restabilească încrederea în afa­ceri, fie ele mici, mari sau mijlo­cii. Nu se poate evita criza altfel. Nu se pot folosi im­po­zitele drept paravan pentru a ieşi din criză. Nu se poate ieşi din criză prin stimulente finan­cia­re. Nu se poate reglementa ieşirea din criză. Redistribuind veniturile în economie nu vom ieşi din criză. Nu putem finan­ţa bugetul prin taxe precum "taxa Buffett".

Ce putem face - şi aşa ar ar trebui - este să înlăturăm toate obstacolele care descu­ra­jează investiţiile în afaceri.

Iniţiativa privată funcţio­nează. Am fondat Charles Schwab în 1974 când America se confrunta cu o criză de încredere similară cu cea de astăzi. Am avut o creştere rapidă a inflaţiei şi a ratei şomajului, creşterea economică era încetinită, pieţele erau paralizate. Viitorul arăta destul de sumbru. Dar am avut încredere că economia noastră îşi va reveni. Investitorii merită ceva mai mult decât un statu-quo. Am lansat compania cu patru angajaţi, un credit personal garantat cu o ipotecă şi un vis îndrăzneţ. Nu am ştiut exact cum aveam să reuşim, nici nu am prevăzut că peste zeci de ani voi ajunge să construiesc o afecere care serveşte peste 10 milioane de conturi bancare. Dar am continuat.

Schwab mai explică faptul că o singură afacere are un impact semnificativ asupra economiei. "Privind înapoi, în cei 25 de ani de când compania noastră a fost listata la bursa, Schwab a generat în total venituri de 68 mld. dolari şi profituri de 11 mld. dolari. Am cheltuit 28 mld. dolari pentru drepturi salariale şi bonusuri, am creat peste 50.000 de noi locuri de muncă si am plătit peste 6 mld. dolari pe impozite".

"La fel cum am procedat după 1974, ţara noastră poate şi va prospera din nou. Dar liderii celor două partide, Republicanii si Democraţii, trebuie să acţioneze la unison pentru a încuraja şi a ajuta iniţiativa privată, să facă totul pentru a stimula economia", mai spune Schwab.

Investitorul mai spune că autorităţile ar trebui să revadă fiecare pasaj din legislaţia şi reglementările existente şi să le filtreze în funcţie de impactul pe care acestea le-ar putea avea asupra afacerilor şi creşterii economice.