Business Internaţional

Diamantele „strălucesc“ pe timp de criză: preţul lor este în creştere

Diamantele „strălucesc“ pe timp de criză: preţul lor este în creştere

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

30.08.2011, 00:01 640

Diamantele au devenit o investiţie căutată, alături de aur şi francul elveţian, iar creşterea interesului pentru pietrele preţioase mai ales din partea investitorilor chinezi şi indieni a împins preţurile spre recorduri istorice, scrie Financial Times.

Preţurile sunt cu 50% mai mari faţă de cele înregistrate la începutul anului trecut, conform traderilor de pietre preţioase din Anvers, capitala mondială a comerţului cu diamante.

Preţul unui carat (0,2 grame) de diamant şlefuit de calitate superioară a urcat spectaculos la circa 103.420 euro, comparativ cu 68.000 - 80.000 euro anul trecut.

În acelaşi timp, a crescut interesul pentru diamantele neşlefuite. După apariţia crizei financiare din 2008 piaţa a fost în scădere, însă şi-a revenit în 2009 după ce marii producători, inclu­zând compania sud-afri­cană De Beers, una din cele mai mari companii de minerit şi extracţie a diamantelor din lume, au redus oferta de diamante neşlefuite pen­tru a susţine preţurile.

"Limitarea aprovi­zio­nării, în special pentru pietrele preţioase cu di­mensiuni şi valori mari, va continua probabil în vii­torul apropiat" susţine Jon Bergtheil, analist la Citi­group, una din cele mai mari companii ameri­cane de servicii financiare.

Urmărind evoluţiile recente, o serie de fonduri mutuale oferă investitorilor expunere la diamante, vinuri scumpe şi obiecte de artă.

Totuşi, analiştii afirmă că diamantele nu sunt o investiţie profitabilă pe termen lung. Preţurile actuale ajustate la inflaţie sunt mult sub cele din anii '80. Specialiştii avertizează că, în contextul creşterii ratelor dobânzii, îndeosebi în ţările asiatice amatoare de investiţii sigure, piaţa diamantelor va avea de suferit datorită creşterii investiţiilor în active aducătoare de venit.