Business Internaţional

OTE , "retragere gratioasa" de pe unele piete din Balcani

19.12.2002, 00:00 10

Compania elena OTE Telecom isi va reconfigura portofoliul de investitii in strainatate, fiind posibila retragerea sa de pe unele piete, desi considera ca expansiunea regionala este singura posibilitate pentru a-si asigura dezvoltarea pe termen lung, relateaza Reuters.
Convocat de o comisie parlamentara care investigheaza strategia pe plan international a OTE si caderea actiunilor sale la bursa, directorul executiv Lefteris Antonakopoulos a aparat politica de expansiune a fostului monopol de stat, mai ales in zona balcanica.
"Am examinat din nou portofoliul nostru de investitii din unele tari. Pentru unele piete vom avea o politica de retragere gratioasa", a spus el.
Insa Antonakopolos a subliniat importanta pe care o are expansiunea regionala pentru OTE - cea mai importanta companie elena dupa capitalizarea bursiera. "Competitia locala va avea un efect restrictiv asupra profiturilor noastre, asa incat trebuie sa iesim pe pietele externe", a declarat oficialul in fata comisiei parlamentare economice, adaugand ca trebuie sa se tina cont nu numai de interesele actuale ale companiei, ci si de cele din urmatorii 10-15 ani.
Activitatile OTE se intind din Albania pana in Yemen, cu o amprenta regionala care include investitii in telefonia fixa din Romania, Serbia si Armenia, precum si operatiuni de telefonie mobila in Albania, Macedonia, Romania, Armenia si Bulgaria.
"Expansiunea OTE in strainatate nu a fost focalizata. Trebuie sa se consolideze si sa se axeze mai mult pe cele mai promitatoare piete, precum Romania si Serbia", a declarat analistul Costas Karagiorgos din cadrul EFG Eurobank Securities.
Oficialii OTE, companie detinuta inca de statul elen in proportie de 33,7%, au fost convocati sa explice strategia internationala a operatorului, dupa ce actiunile grupului au coborat la cele mai mici niveluri din ultimii sase ani din cauza ritmului lent al procesului de restructurare la operatorul roman de telefonie fixa RomTelecom.
Ingrijorati ca investitiile externe nu reusesc sa compenseze impactul avut de concurenta asupra rezultatelor financiare obtinute pe plan intern, investitorii au redus valoarea de piata a OTE cu circa 1,8 miliarde de euro (1,86 miliarde de dolari) de la sfarsitul lunii august.
In prezent, capitalizarea companiei se situeaza in jurul a 5,5 miliarde de euro. Antonakopoulos a respins acuzatiile ca OTE are cheltuieli prea ridicate pentru activele regionale cu performante slabe si a indicat ca declinul actiunilor sale a fost generat in principal de evolutia tumultoasa a sectorului european de telecomunicatii, unde cotatiile actiunilor s-au prabusit.
Ambitiile regionale ale OTE vizeaza o piata de 60 milioane de persoane, din care o treime se afla in Romania. Cu o rata de penetrare a liniilor de telefonie fixa de numai 18%, fata de 30% in statele vecine, Romania este tara in care OTE a investit cel mai mult si care are cele mai promitatoare perspective.
OTE a preluat, in 1998, un pachet de 35% din actiunile RomTelecom si a primit drept de uzufruct pentru un pachet suplimentar de 16%. Valoarea totala a tranzactiei incheiate atunci cu statul roman a fost de 675 de milioane de dolari, repezentand cea mai importanta investitie realizata peste hotare.
Compania elena a incercat sa preia controlul asupra RomTelecom pentru a lansa un program de restructurare incluzand reduceri de personal si de tarife.
"OTE ar dori sa se retraga din Armenia, dar nu sunt sigur ca vor gasi cu usurinta un cumparator, deoarece activitatile respective nu inregistreaza crestere din cauza problemelor politice si geografice, precum migrarea populatiei", a afirmat analistul Costas Karitsos din cadrul Kappa Securities.
In luna septembrie, OTE a indicat ca va analiza posibilitatea de vinde participarea de 90% pe care o are la capitalul firmei armene de telefonie Armentel.
De asemenea, compania si-a semnalat interesul fata de consolidarea controlului asupra Telecom Srbija din Serbia, din capitalul careia detine 20%. Mediafax