Business Internaţional

Servicii noi, destinaţii exotice, mai multe zboruri către China, operare accelerată şi simplificată, potenţial uriaş în transportul de mărfuri şi investiţii majore: cum se schimbă aeroportul din Budapesta după preluarea de către stat

Servicii noi, destinaţii exotice, mai multe zboruri...

Autor: Catalina Apostoiu

01.07.2024, 00:05 96

Aeroportul din Budapesta este pregătit să deservească milioane de pasageri în această vară cu servicii noi, scrie Daily News Hungary.

Aeroportul oferă zboruri directe către 130 de oraşe. Programul din acest an include noi, mult aşteptate destinaţii ca Faro, Valencia şi Skiathos, sau Guangzhou şi Xi’an, unde poţi cunoaşte cultura chineză, dar şi găsi conexiuni excelente către alte părţi din Asia şi Noua Zeelandă.

Rezervarea parcării se poate face online pentru a economisi timp şi bani şi a evita formarea de cozi la ae­ro­port. Graţie modernizării întregu­lui sistem de parcare, pasagerii pot folsi parcările mai uşor. Au fost in­stalate noi automate de plată, plăţile cu cardul fiind disponibile peste tot. Un sistem modern de recunoaştere a plăcuţelor de înmatriculare a fost de asemenea instalat, pasagerii putând ieşi uşor din parcare, fără a introduce biletul.

Predarea automatizată a baga­jelor accelerează procesele din cadrul aeroportului. De asemenea, călătorii nu mai sunt nevoiţi să-şi scoată dis­pozitivele electronice din bagaj în timpul screeningului de securitate. Călătorii îşi pot aduce propriile sticle de apă pe care le pot umple cu apă proaspătă de la cele 13 de fântâni după screeningul de securitate.

Aeroportul face în acelaşi timp călătoriile mai uşoare pentru fami­lii­le cu copii mici. Acesta oferă căru­cioa­re gratuite la terminale, care pot fi folosite până la îmbarcare. Pentru copii, există cinci camere speciale în zona de tranzit, cu scaune şi un cup­tor cu microunde. Există de aseme­nea trei zone de joacă.

Aeroportul se gândeşte şi la proprietarii de câini: un parc special a fost deschis lângă Terminalul 2. Pent­ru cei care preferă o zonă liniş­tită sau au un meeting înainte de îm­barcare, există patru spaţii speciale izolate fonic. Cititorii pasionaţi dispun de col­ţuri dedicate, cu fotolii conforta­bi­le şi cărţi gratuite pe perioada petre­cută la aeroport. Călătorii cu înclina­ţii muzicale îşi pot etala talentele la pianele am­plasate în aceste holuri.

Călătorii îşi pot petrece timpul de aşteptare în spaţiu deschis la trei terase. Noi ghişee de informaţii ajută călătorii să se orienteze în aeroport, iar benzi tactile sunt disponibile pentru cei cu probleme de vedere. Pentru îmbunătăţirea serviciilor, aeroportul a instalat un sistem de măsurare a nivelului de satisfacţie.

Ţintele de dezvoltare economică ale guvernului maghiar vizează creşterea contribuţiei sectorului de logistică la PIB la 10% până în 2030, evidenţiind importanţa dezvoltării aeroportului din Budapesta, notează Hungary Today. Traficul de pasageri ar putea atinge 20 milioane până în 2030, în timp ce traficul de marfă s-ar putea apropia de un milion de tone.

Dezvoltarea rapidă facilitată de achiziţia de către stat ar putea accelera creşterea aeroportului, maximizând potenţialul acestuia ca jucător cheie în sectorul european al transporului de mărfuri. Cele peste 200.000 de tone gestionate de aeroport anul trecut stau mărturie potenţialului acestuia.

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu CEO-ul Vinci Concessions, compania care a co-achiziţionat Aeroportul din Budapesta cu guvernul maghiar la începutul lunii. Cele două părţi au revizuit planurile de dezvoltare pentru aeroport. Acesta va primi investiţii de peste un miliard de euro în următorul deceniu, incluzând un nou terminal.