Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

12.09.2011, 00:01 38

Grupul petrolier maghiar MOL şi compania cehă din domeniul energiei electrice CEZ au început pregătirile pentru construirea unei centrale electrice în localitatea Ercsi din Ungaria, scrie publicaţia Vilaggazdasag. Se estimează că centrala va fi operaţională în aprilie 2014 şi va avea o capacitate totală instalată de 840-869 megawaţi. Costul total al investiţiei se ridică la 1,4 mld. euro.

În prima jumătate a anului, cele 18 fonduri private de pensii din Ungaria au avut pierderi însumate de peste două ori mai mari decât cele înregistrate pe parcursul anului 2010 şi de opt ori mai mari faţă de cele din 2009, potrivit The Budapest Business Journal. Pierderile în valoare de 17,8 mil. euro se datorează trecerii majorităţii clienţilor fondurilor de pensii la sistemul de stat după o lege controversată emisă de guvern.

Creşterea economică a Cehiei din trimestrul doi a fost mai mică decât estimările iniţiale, scrie Czechposition.com. Astfel, PIB-ul a crescut doar cu 2,2% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, comparativ cu estimările de 2,4%, respectiv 0,2%.