Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa, Anca Dumitrescu

26.09.2011, 00:01 35

Banca austriacă Erste va înceta cooperarea cu brokerii ungari de credite de la 1 octombrie din cauza mediului economic şi legislativ nefavorabil, dar nu va renunţa la operaţiunile din Ungaria, scrie Budapest Business Journal. Decizia vine după ce parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care permite rambursarea creditelor în valută la o rată de schimb fixă, sub cea a pieţei.

Rata şomajului din Polonia a scăzut în august la 11,6%, de la 11,7% luna trecută, iar veniturile obţinute de retaileri din vânzări au crescut cu 11,3% în primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie Warsaw Business Journal. Rezultatele obţinute depăşesc estimările analiştilor şi arată că economia poloneză nu este afectată încă de problemele din zona euro.

Autorităţile din Polonia au lansat vineri o intervenţie coordonată fără precedent pe piaţa valutară şi de obligaţiuni, pentru a susţine zlotul şi preţul titlurilor, afectate puternic de reticenţa investitorilor faţă de risc. Mişcarea a marcat o nouă acţiune din partea unei economii emergente, după ce banca centrală din Coreea de Sud a intervenit pentru susţinerea wonului, iar India pentru susţinerea rupiei.