Companii

Dinu Patriciu a intrat in paine la Petromidia

25.01.2001, 00:00 20



Rompetrol a devenit proprietarul efectiv al rafinariei Petromidia, dupa ce in urma cu doua zile a fost emis ordinul de plata pentru intregul pachet de 69,991% din actiuni, a declarat ieri la Constanta seful Departamentului Privatizare Restructurare din cadrul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, Gheorghe Pasca.

"Important dupa mine nu este suma cu care s-a vandut (aproximativ 50 mil.$), pentru ca Petromidia daca nu intra repede in functiune poate ajunge foarte usor la faliment.

Noutatea fundamentala este ca daca nu isi realizeaza angajamentele de investitii, contractul se reziliaza. Asadar, fundamentale sunt volumele de investitii", a spus Pasca.

Rompetrolul a platit doua saptamani aproape inainte de termen (1 februarie) pentru ca intentioneaza ca Petromidia sa inceapa sa functioneze efectiv de la aceasta data, au declarat surse din cadrul companiei.

?iteiul necesar pentru Petromidia va fi asigurat din doua surse: jumatate din necesarul de 280.000 de tone/luna va fi asigurat din regiunea Marii Caspice, printr-o mare firma internationala, iar cealalta jumatate din Irak, potrivit unui contract incheiat sub autoritatea protocolului incheiat cu Natiunile Unite.

Conform acestui contract, Rompetrolului i se aloca un milion de barili/luna, iar compania plateste catre Natiunile Unite, au precizat sursele citate.

Petromidia va avea un nou Consiliu de Administratie, care va avea rol de organism de supraveghere, ai carui membri nu vor fi angajati ai societatii.

De asemenea, se va crea un consiliu executiv din care vor face parte toti directorii executivi ai societatii, care va fi condus de un presedinte si un chief executiv officer.

Numirile pentru aceste functii vor fi facute de catre Consiliul de Administratie al Rompetrol, din care fac parte Dinu Patriciu (presedinte), Phil Stevenson si Sorin Marin.

Sursele citate au declarat ca in urmatoarele trei saptamani va fi convocata Adunarea Generala a Actionarilor si va fi ales noul Consiliu de Administratie.

In momentul de fata Petromidia are datorii de 2.185 de miliarde de lei catre bugetul statului, care urmeaza sa fie platite in urmatorii cinci ani, si o datorie de 34 de milioane de dolari catre Societe Generale, care urmeaza sa fie achitata in urmatorii patru ani. Suse din Petromidia sustin ca nu se vor face disponibilizari si ca va fi de lucru pentru toti cei 3.517de angajati.

Rompetrol estimeaza ca anul acesta, cu Petromidia cu tot, va avea o cifra de afaceri de cel putin 800-850 de milioane de dolari. In 1998, compania a avut o cifra de afaceri de cinci milioane de dolari, in 1999 - 68 de milioane de dolari, iar in 2000, 120 de milioane de dolari.

Rompetrolul mai detine rafinaria Vega, societatea de servicii petroliere Petros, societatea Palplast care fabrica tevi de polietilena (care livreaza tevile necesare construirii retelei de gaz la Constanta) si Rompetrol SA, cu sucursale in Ecuador, libia, Irak, Azerdbaidjan, Turkmenistan si Rusia pentru foraj si lucrari de servicii petroliere.

Recent, compania a cumparat o concesiune in Kazahstan (20% dintr-un camp petrolier) impreuna cu Repsol (Spania) si Entreprise (SUA).