Companii

OTE: Cautam o strategie eficienta la Cosmorom

11.04.2003, 00:00 19

Conducerea OTE a anuntat ca se "intentioneaza sa se concentreze asupra identificarii unei strategii financiare eficiente in cazul Cosmorom, subsidiara de telefonie mobila din Romania", informeaza Reuters, citata de Mediafax.
In plus, compania elena ar putea renunta la pachetul de 20% din capitalul Telecom Serbia, daca nu va reusi sa obtina controlul diviziei de telefonie mobila a operatorului, pana la sfarsitul anului 2003.
Cresterea ratei de utilizare a serviciilor de telefonie mobila si intensificarea concurentei a afectat activitatea diviziei de telefonie fixa a grupului elen OTE, conducerea estimand pentru primul trimestru un profit operational mai mic decat cel din perioada similara din 2002,
"Compania ia masuri pentru a-si proteja cota de piata si pentru a accelera programul de reducere a cheltuielilor. Din acest motiv, OTE estimeaza ca profitul operational inainte de cheltuielile de amortizare (EBITDA) al diviziei de telefonie fixa se va situa, in acest an, cu putin sub nivelul celui din anul 2002", a anuntat compania.
Cel mai important operator elen de telefonie fixa estimeaza ca a pierdut sapte procente din cota pe piata interna de profil, pana la sfarsitul lunii martie, comparativ cu scaderea de patru procente estimata la sfarsitul lui 2002.
Anuntul a avut loc inaintea unor reuniuni convocate de administratia OTE, la care vor participa investitorii si o serie de analisti.
La sfarsitul lunii martie, actiunile OTE au coborat la cele mai scazute niveluri din istorie, diminuandu-si valoarea cu aproape 16%.
Compania a fost listata la bursa din Atena in aprilie 1996. Traiectoria descendenta fost determinata de demisia directorului financiar al operatorului, precum si de temerile investitorilor privind strategia de extindere a OTE in afara tarii.
Titlurile OTE au consemnat o evolutie descendenta de la sfarsitul lunii februarie, cand compania a anuntat o scadere de 9,4% a profitului net din 2002, in urma reducerii peste asteptari a valorii contabile a investitiilor din Armenia si Iugoslavia.
Proiectul extinderii investitiilor pe piata de telefonie mobila din Romania cu
anca 500 de milioane de euro a reprezentat un nou motiv de ingrijorare pentru investitori si a condus, implicit, la o noua scadere a actiunilor. Mediafax