Eveniment

Ceata totala privind salariul minim in 2010

Ceata totala privind salariul minim in 2010
23.08.2009, 18:57 181

Guvernul si sindicatele nu au ajuns inca la o concluzie in ceea ce priveste majorarea salariului minim pe economie, care este in prezent de 600 de lei (140 de euro).

In timp ce sindicatele spun ca nu vor ceda in cazul in care se va decide inghetarea salariului minim anul viitor, Guvernul ia in calcul o scadere a fondului pentru salarii, iar surse guvernamentale spun ca salariul minim ar putea fi inghetat in anul 2010.

Ministrul muncii Marian Sarbu a declarat recent ca este luata in calcul o majorare a salariului minim cu 25% de la 1 ianuarie 2010, pana la 750 de lei (180 de euro). Pe de alta parte, in cadrul ultimei sedinte de guvern in ceea ce priveste aplicarea legii cadru a legii salarizarii unice s-a discutat despre scaderea masei salariale ca procent din PIB de la 9,4%, cat este in 2009, la 6%, pana in 2015, ceea ce ar insemna o inghetare a salariului minim in 2010, cand economia se estimeaza ca va scadea.

In acelasi timp insa, se previzioneaza ca pana in 2015 PIB-ul va fi mai mare cu 50% decat in 2009.

„Nu se stie inca daca se va mari sau nu salariul minim, insa sindicatele nu vor fi de acord cu o inghetare a acestuia. Este prea devreme sa stim acest lucru. Vom afla la sfarsitul acestui an, cand se vor stabili bugetele pentru 2010", spune Mihaela Neacsu, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica (Publisind).

Discutiile pe marginea majorarii salariului minim pun presiune pe bugetele angajatorilor din mediul privat, in conditiile in care marea majoritate au trecut la taieri de salarii sau, in cel mai bun caz, le-au inghetat pentru anul in curs.

Pentru companiile private, care lucreaza cu multi muncitori necalificati, cresterea salariului minim ar insemna si o crestere importanta a cheltuielilor cu personalul, in special in cazul companiilor care angajeaza personal necalificat, platit cu salariul minim pe economie.

O majorare a salariului minim pe economie ar antrena o crestere in cascada a masei salariale, intrucat unui salariu minim brut de 750 de lei ii corespunde un salariu minim brut de 1.500 de lei pentru absolventii de studii superioare.

Acordul de majorare a salariului minim, in asa fel incat intre acesta si salariul mediu sa existe un raport de 1 la 2, a fost incheiat de anul trecut, decizia fiind aprobata de Guvern, sindicate si patronate.

„Statul subventioneaza deja o parte dintre costurile cu personalul ale companiilor private. Salariul minim, fiind foarte mic, nu asigura un trai decent, iar statul plateste ajutoare sociale pentru cheltuielile cu intretinerea, spre exemplu. Acest lucru se intampla pentru ca exista firme private, care platesc salarii foarte mici", explica Neacsu.

Sindicatele: Ar relansa consumul

Pe de alta parte, o inghetare a salariului minim ar putea agrava si mai mult situatia economica actuala.

„In nicio tara din Europa nu va fi inghetat salariul minim. Puterea de cumparare trebuie conservata. Micsorand puterea de cumparare a oamenilor se va acutiza criza, pentru ca, in definitiv, vorbim de o criza de consum", precizeaza Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa. In 2009 inflatia este estimata la circa 5-6%, deci ar fi nevoie de minim o indexare cu 6% a salariului minim, deci pana la 640-650 de lei.

Hossu atrage atentia ca firmele „serioase", care platesc salarii mai mari decat salariul minim pe economie, nu vor fi afectate de o asemenea masura, insa exista si companii care se folosesc de salariul minim ca de un instrument de evaziune fiscala si asupra acestora ar putea exista consecinte.