Eveniment

De ce câştigă femeile mai puţin decât bărbaţii?

De ce câştigă femeile mai puţin decât bărbaţii?
31.05.2011, 23:33 285

Rata de ocupare în rândul femeilor din România - raportul dintrenu­mărul total de femei apte de muncă şi numărul de femei carelucrează legal - a fost de 52% în 2009, cu 13,2% mai mică decâtgradul de angajabilitate în rândul bărbaţilor, iar femeile suntplătite cu 18% mai puţin decât bărbaţii, potrivit unui Ghid privindintegrarea ega­lităţii de şanse în po­liticileîntreprinderilor.

Ghidula fost elaborat în cadrul unui proiect cu o valoare de peste 3,4mil. euro, câştigat de firma Siveco, în parte­neriat cu Academia deStudii Economice şi Mediafax şi poate fi accesat pe site-ulwww.ca­riere­pentrufemei.ro.Studiile realizate la nivel internaţional arată că şi în Europafemeile câştigă în medie cu aproximativ 17,8% mai puţin decâtbărbaţii, iar în unele ţări diferenţa de remunerare între femei şibărbaţi este chiar mai mare.

O explicaţie pentru faptul că femeile din România primescsalarii mai mici decât bărbaţii o reprezintă şi faptul că cele maimulte se îndreaptă către activităţi în care se acordă cele mai micisalarii din economie, precum educaţie sau sănătate. În Ghid se maispecifică faptul că angajatorii sunt obligaţi să îi informezepermanent pe angajaţi, inclusiv prin afişare în locuri vizibile,asupra drepturilor pe care aceştia le au în ceea ce priveşterespectarea egalităţii de şanse şi de tratament în relaţiile demuncă, însă, de cele mai multe ori, subiectul este tratat cuinsuficientă atenţie.

Totodată, statistic, se observă că bărbaţii reprezintă mai multde jumătate din populaţia activă, în condiţiile în care populaţiaRomâniei este în proporţie de 51,3 la sută formată din femei.Proiectul are ca grup-ţintă 1.700 de femei angajate în companiileprivate româneşti, care vor folosi instrumente pentru asigurareaega­lităţii de şanse la locul de muncă şi care vor participa laprograme de formare profesională.