Eveniment

Ion Iliescu pune capat discutiilor despre cota unica. A doua oara

29.01.2004, 00:00 21

Introducerea unei cote unice de impozit pe veniturile persoanelor fizice nu va avea loc in acest an, dar sistemul actual de impunere ar putea fi modificat, din 2005, prin reducerea numarului de transe de la cinci la trei, a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu.
"Cota unica ramane in continuare un exercitiu de studiu in Ministerul Finantelor, dar cred eu ca din punct de vedere politic ea nu va putea fi implementata si nu as vrea sa mai discut in anul 2004 despre acest lucru", a afirmat Tanasescu.
El a precizat ca in Ministerul Finantelor a fost constituit un colectiv de studiu care va aprofunda simularile si va efectua analize comparative referitoare la sistemul de impozitare printr-o cota unica. "Cred ca este mai important in anul politic 2004 sa tinem cont de deciziile politice", a spus Tanasescu.
Presedintele Ion Iliescu a afirmat, la inceputul aceste saptamani, ca progresivitatea impozitelor este un instrument de redistribuire si un mecanism al solidaritatii sociale. Seful statului a apreciat ca presiunea in favoarea micsorarii continue a unor categorii de impozite, care-i favorizeaza pe cei bogati, pune in discutie una dintre cele mai importante functii ale statului modern: aceea de organizator al coeziunii sociale si de garant al coeziunii nationale. De altfel, presedintele a fost unul dintre cei mai duri critici la adresa introducerii cotei unice, idee careia i s-a opus inca de anul trecut. Propunerea facuta de Ministerul Finantelor, in toamna trecuta, de a se inlocui actualul sistem progresiv de impozitare a veniturilor cu o cota unica de 23% nici nu a ajuns sa fie discutata de Parlament. Executivul a renuntat sa o mai promoveze, dupa ce o aprobase in principiu, sub presiunile presedintelui Iliescu si a unei parti din partidul de guvenamant.
Tanasescu a mentionat ca reprezentantii ministerului analizeaza, in paralel, si posibilitatea simplificarii sistemului existent de impozit pe venitul global.
"Lucram la niste simulari de simplificare, poate sa fie un numar de transe mai mic, de la cinci la trei, o schimbare poate a cotatiilor, vis-a-vis de limita maxima si limita minima, in stransa corelatie cu influentele macroeconomice pe care le avem", a aratat Tanasescu.
El a mai spus ca noul sistem va trebui sa fie mai simplu, mai usor de aplicat, mai usor de inteles, sa nu produca pierderi la bugetul de stat, dar in acelasi timp sa fie un avantaj pentru cel care plateste impozitul.
In prezent, veniturile din salarii si pensii sunt impozitate lunar cu o cota cuprinsa intre 18% si 40%, in functie de transa in care se incadreaza.



Doua misiuni FMI
Ministrul finantelor a mai anuntat ca la jumatatea lunii viitoare sunt asteptate la Bucuresti doua echipe ale Fondului Monetar International pentru negocierea noului acord si, respectiv, consultari macroeconomice anuale.
Potrivit lui Tanasescu, scrisoarea de intentie pentru urmatorul acord, de tip precautionary stand-by, a fost aproape definitivata in luna octombrie a anului trecut.
Precedentul acord, un imprumut stand-by in valoare de 418 milioane de dolari, a fost finalizat in toamna anului trecut. Noul tip de aranjament nu prevede acordarea de imprumuturi decat in cazuri de urgenta.
Printre temele ramase in discutie se numara reducerea deficitului de cont curent si politica fiscala, in special deficitul bugetar.
El a mai spus ca deficitul de cont curent reprezinta o tema de cercetare, pentru ca are valori diferite daca este calculat in lei, dolari sau in euro. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declara recent ca deficitul de cont curent pentru anul trecut se va situa la aproximativ 6% din PIB, dar, calculat in dolari, ponderea va depasi, probabil, acest nivel.
"O sa facem o prezentare publica, pentru ca din motive inclusiv statistice, cifrele vor arata deosebit atunci cand sunt raportate in euro si cand sunt raportate in dolari. Probabil, el este in jur de 6%, dar cifrele in dolari, cele pe care le-am urmarit noi si au fost urmarite si in cadrul acordului cu FMI, probabil ca vor depasi 6%", a spus guvernatorul BNR.
Deficitul de cont curent a atins, la sfarsitul primelor 11 luni din 2003, 2,5 miliarde euro, reprezentand aproximativ 5% din PIB.



Deficitul bugetar
Ministrul Finantelor a precizat ca deficitul bugetar va fi mai redus decat cel din Legea bugetului, respectiv 3% din PIB, intrucat sunt preconizate cresteri ale veniturilor colectate, fara diminuari ale cheltuielilor.
Potrivit declaratiilor ministrului finantelor, anul trecut, deficitul bugetar a atins un nivel de 2,4%-2,5% din PIB, fata de tinta de 2,7% din PIB, sub influenta veniturilor peste programul estimat si a economiilor realizate la unele capitole de cheltuieli, a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu.
Veniturile au depasit substantial estimarile, in special la accize, taxa pe valoarea adaugata si, pentru prima data in ultimii ani, impozitul pe profit.
"Profitul ca definitie si ca mod de control este foarte bine stapanit. Avem o depasire de aproximativ 1.500 de miliarde de lei numai la impozitul pe profit. Investitiile isi arata roadele, multe intreprinderi care au mers pe pierderi au intrat acum pe curba profitului" a spus Tanasescu.
Majoritatea cheltuielilor programate au fost realizate, in special cele privind investitiile. In schimb, au fost consemnate economii la unele capitole, cum ar fi dobanzile cu datoria publica, rambursari de credite neefectuate.
De asemenea, sumele cheltuite s-au situat sub plafonul alocat in cazul pensiilor din sistemele Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Apararii Nationale.
Datele statistice preliminare pentru anul trecut indica o crestere economica de circa 4,8%-4,9% din Produsul Intern Brut, usor peste tinta revizuita, a declarat Tanasescu. El a precizat ca datele finale vor fi disponibile peste cateva luni.
La jumatatea anului trecut, Guvernul a revizuit in sens negativ obiectivul de crestere economica, de la 5,2% la 4,8%, ca urmare a reducerii productiei agricole.
Tinta de crestere economica din acest an este de 5,5% din PIB. Anul 2004 ar putea fi al cincilea de crestere economica pentru Romania, dupa 1,6% in 2000, 5,3% in 2001, si 4,9% in 2002.