Eveniment

Kathimerini: OTE, sub presiunea creditelor

25.02.2003, 00:00 19

Grupul elen de telecomunicatii OTE va trebui sa decida, in curand, care este necesarul sau de finantare pentru anul curent, in fondurile respective urmand sa se regaseasca o serie de credite, dar si investitii ale carui potential destinatar este Cosmorom, relateaza publicatia greaca Kathimerini.
Furnizorul de servicii de telecomunicatii, actionar majoritar la operatorul roman de telefonie fixa RomTelecom, se pregateste sa contracteze un credit de pana la un miliard de euro, prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni de termen scurt.
In plus, compania trebuie sa rescadenteze o serie de imprumuturi pe termen mediu, in valoare de 1,5 miliarde de euro, precum si sa refinanteze alte credite pe termen scurt, de 1,2 miliarde de euro.
Cotidianul elen apreciaza drept "suparatoare" senzatia pe care compania o lasa referitor la modalitatea in care va obtine suma de 600 de milioane de euro pe care s-a angajat sa o aloce pentru eventuale noi investitii.
"Aceste investitii nu sunt specificate, dar majoritatea observatorilor considera ca respectivele fonduri au ca destinatie operatorul roman de telefonie mobila Cosmorom, aflat intr-o situatie financiara precara", se mai arata in articolul publicat de Kathimerini.
De asemenea problematice ar putea fi, in opinia consiliului director al OTE, si angajamentele aferente creditelor contractate de subsidiarele grupului grec, aflate mai nou sub deplinul sau control.
Astfel, in cazul in care compania va obtine conditii mai bune de creditare, eliminand astfel autonomia financiara a subsidiarelor sale, balanta sa financiara se va incarca suplimentar, ceea ce i-ar putea afecta ratingul.
Pe de alta parte, OTE este inca afectat de conditiile unui imprumut contractat in anul 2001.
"Operatorul elen de telecomunicatii pare sa fie prins, anul acesta, intr-o retea de imprumuturi cu dobanzi ridicate, alaturandu-se astfel companiilor de profil care s-au confruntat cu situatii similare in ultimii cinci ani. Un mare numar dintre aceste companii isi lichizideaza in prezent participatiile sau isi vand activele din sectorul imobiliar", noteaza Kathimerini.
OTE a devenit actionarul majoritar al RomTelecom la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, controland in prezent 54% din actiunile operatorului de telecomunicatii.