Eveniment

Presa elena: OTE, un colos imbatranit

25.11.2003, 00:00 18



"Un colos imbatranit si suferind din cauza investitiilor neinspirate" titreaza publicatia elena Kathimerini o analiza a evolutiei din ultima perioada a grupului de telecomunicatii OTE, actionarul majoritar al RomTelecom, mentionand ca cea mai importanta investitie a acestuia este cea din Romania.



In ceea ce priveste participatia OTE pe piata romaneasca, cotidianul arata ca RomTelecom traverseaza o perioada de restructurare, "dar care nu a dat pana in prezent rezultate notabile", iar divizia de telefonie mobila Cosmorom "se lupta sa supravietuiasca, fara a vedea insa luminita de la capatul tunelului". Daca pana de curand OTE era cea mai importanta companie din Grecia dupa capitalizarea bursiera, actiunile sale inregistreaza in prezent una dintre cele mai slabe performante din industria europeana a telecomunicatiilor, tragand dupa sine bursa de la Atena.



"Toti analistii si reprezentantii industriei de telecomunicatii sunt de acord ca problema costurilor si cea a rationalizarii investitiilor internationale ar trebui sa se afle pe primul loc in agenda conducerii. Cu toate acestea, in conditiile in care alegerile generale se afla la doar cateva luni distanta, este putin probabil ca actualul management al OTE sa ia masuri in aceasta directie. Pe de alta parte, este de asteptat ca acesti pasi sa fie facuti dupa alegeri", comenteaza publicatia elena.



Cotidianul remarca faptul ca o serie de "investitori straini cheie au abandonat corabia", tendinta care a inceput in vara lui 2002, dupa rezultatele dezamagitoare anuntate in luna august a anului trecut, dar si ca urmare a masurilor "confuze si inconsistente" din cadrul negocierilor cu partea romana pentru majorarea pachetului de actiuni detinut la RomTelecom.



Pe de alta parte, Kathimerini noteaza faptul ca si punctul forte al companiei - nivelul scazut al datoriei - a inceput sa se schimbe. "Datoriile OTE se afla pe un trend ascendent ca urmare a fluxurilor de lichiditati semnificative directionate sub forma de capital de lucru catre subsidiarele internationale si pentru a mentine ridicate investitiile de capital", scrie cotidianul, adaugand ca grupul a fost nevoit sa se imprumute pentru a plati dividendele pentru anul fiscal 2003.



Cotidianul atrage atentia ca, desi un subiect sensibil in prezent, dupa alegeri noul management al OTE va urma un proces de restructurare in conformitate cu aceste probleme indiferent de rezultatele electorale.



"Nu este nici un dubiu ca OTE arata ca un colos imbatranit cu multe probleme de sanatate, ceea ce-l face putin atractiv pentru investitorii institutionali greci si internationali. Aceasta nu inseamna insa ca OTE nu-si va putea rezolva problemele", conchide Kathimerini.