Eveniment

Seful agentilor de turism europeni: Nu mai mizati pe litoral

25.05.2007, 18:41 20

Viitorul turistic al Romaniei nu va veni de pe litoral, pentru ca exista tari europene care deja au o oferta de litoral foarte bogata si apreciata (Spania, Italia, Portugalia, Turcia), a declarat Michel de Blust, secretar general al grupului Asociatiilor agentiilor de turism si touroperatorilor europeni (ECTAA), prezent la Bucuresti cu ocazia adunarii generale a asociatiei.
ECTAA reprezinta interesele a peste 120.000 de firme de turism din UE, cu o cifra de afaceri totala de 250 miliarde de euro, printre membri numarandu-se si Patronatul Asociatiei Nationale de Turism (ANAT) din Romania.
Blust a mai spus ca strategia de promovare a Romaniei ar trebui sa se concentreze pe incentives (conferinte, team-building-uri) si pe atragerea de grupuri de turisti din Europa.
"Europenii au auzit de Romania, insa foarte putini au vizitat-o. Asa ca cifrele nu pot decat sa creasca. De asemenea, cred ca exista un mare potential pentru agentiile de turism romanesti in anii care urmeaza, pentru ca nu exista foarte multi romani care si-au facut pana acum concediile in strainatate, iar acum, cu intrarea in UE si posibilitatea de a calatori mult mai usor, multi vor fi tentati sa o faca", adauga Blust.
Potrivit reprezentantilor ECTAA, turismul romanesc are nevoie de promovare externa, iar Sibiul este un prim pas in acest sens. Autoritatile romane estimeaza ca Sibiul va inregistra in acest an circa un milion de turisti straini, din care 500.000 in structurile de cazare.
"Sibiul este un excelent prim pas pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica in Europa. Numarul de turisti va creste treptat, insa nu trebuie sa ne asteptam la un 'boom' in primul an dupa aderare, pentru ca acesta nu este posibil", a declarat Jan Van Steen, presedintele ECTAA.
In opinia presedintelui ECTAA, una dintre problemele industriei hoteliere din Romania se leaga de preturile ridicate, in special la hotelurile de 4 sau 5 stele, comparativ cu alte state europene.
"Turismul european cunoaste la ora actuala o schimbare de trend, de la un turism traditional spre calatorii personalizate si din ce in ce mai deosebite si mai variate fapt de care Romania ar trebui sa profite, pentru ca are numeroase lucruri de oferit - circuite, turism cultural, litoral, munte", spune Blust.
Potrivit ECTAA, in viitorul apropiat, autoritatile romane trebuie sa preia o serie de regulamente europene in domeniul turistic, referitoare printre altele la protectia consumatorilor si calitatea serviciilor, si sa le introduca in legislatia locala.