ZF 24

Comisia Europeană: România nu îndeplineşte criteriile pentru aderarea la zona euro

Comisia Europeană: România nu îndeplineşte criteriile...

Autor: Cosmin Pirv

26.06.2024, 14:42 591

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul de convergenţă, care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcţia aderării la zona euro. Conform acestuia, România nu îndeplineşte condiţiile.

Analiza include date despre Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

„Niciunul dintre aceste state membre nu îndeplineşte în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro”, se arată într-un comunicat al CE.

Raportul de convergenţă este utilizat de Comisie pentru a formula o recomandare adresată Consiliului UE cu privire la adoptarea monedei euro de către un stat membru. Acest raport este separat de raportul de convergenţă al Băncii Centrale Europene, dar este publicat împreună cu acesta.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind percepţia monedei euro, publicat miercuri, majoritatea cetăţenilor (59 %) din statele membre din afara zonei euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o.

Majoritatea (53 %) consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor şi pentru ei înşişi (56 %). 57 % dintre respondenţi sprijină introducerea monedei euro în ţara lor.