Eveniment

Zece romani primesc somaj de peste 700 de euro pe luna

Zece romani primesc somaj de peste 700 de euro pe luna
24.08.2009, 22:48 244

Cele mai mari zece indemnizatii de somaj aflate in plata in prezent variaza intre 1.700 si 775 de euro si corespund unor salarii lunare brute cuprinse intre 15.800 si 6.700 de euro, arata o statistica a ANOFM (Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca).

„La data de 31 iulie, ANOFM avea in plata 308.285 de someri indemnizati, in timp ce 264.287 de someri sunt neindemnizati la nivel de tara", au declarat reprezentantii ANOFM.

Agentia de Ocupare a Fortei de Munca plateste lunar peste 35 mil. euro sub forma indemnizatiilor de somaj, la o indemnizatie medie de 500 de lei.

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare (600 de lei), la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate. Astfel, angajatii care au platit contributii cel putin trei ani vor primi in plus 3% din salariul mediu brut lunar, cei care au platit cinci ani contributii vor primi 5%, pentru zece ani de cotizare se acorda 7%, iar pentru 20 de ani se acorda 10%.

„Este vorba de contributivitate. Cu cat ai contribuit mai mult, cu atat primesti o indemnizatie mai mare", spun reprezentantii ANOFM. Ei au precizat ca indemnizatia de somaj se aplica la „indemnizatia de conducere, salariul de merit si alte drepturi salariale asimilate salariului de baza".

Indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Pentru cei care au platit contributii la bugetul de somaj cel putin un an, ajutorul de somaj se acorda timp de sase luni, cei care au cotizat cel putin cinci ani vor primi ajutor timp de noua luni, iar cei care au o vechime in munca de peste 10 ani, vor primi ajutor de somaj 12 luni.

Somajul a ajuns in luna iulie la 6,3%, in crestere cu 1,4 puncte procentuale fata de luna ianuarie, cand rata somajului era de 4,9%.

Companiile private au dat afara 200.000 de oameni din septembrie anul trecut pana in prezent, iar statul a concediat 2.300 de bugetari, arata statisticile ANOFM, prezentate recent de ZF.