ZF 24

Alexandra Manciulea, partener Filip&Company: Piaţa bancară continuă să se consolideze şi cred că vom mai vedea tranzacţii

Alexandra Manciulea, partener Filip&Company: Piaţa...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2024, 12:53 88

Piaţa bancară continuă să se consolideze şi cred că vom mai vedea tranzacţii. Unele bănci au crescut organic, altele prin achizitii, fuziuni, sunt multe opţiuni şi fiecare trebuie să găsească opţiunea perfectă, a declarat Alexandra Manciulea, partener Filip&Company.

”Vedem şi aparitia neo-băncilor şi cred că acest segment va creşte în continuare. În ultimii 5 ani am făcut progrese foarte mari pe zona de legislatie în domeniul finantării digitale. Este o abundentă de reglementări, cum este Directiva pe zona de buy now, pay later. Aceste stucturi trebuie livrate la zero costuri pentru client şi să fie pe o anumită perioadă. Altfel intră pe directiva privind creditele de consum”

Ce a mai declarat Alexandra Manciulea:

 
  • Din perspectiva noutăţilor legislative, menţionăm Regulamentul Eidas 2.0 pentru crearea unei identităţi europene digitale, care va facilita incluziunea şi accesul la servicii financiare.
  • Din perspectiva provocărilor tranzacţionale, clienţii ajung de multe ori la noi după ce au pus pe masă înţelegerea comercială privind tranzacţia şi se aşteaptă ca avocaţii să finalizeze repede achiziţia. Dar noi îi sfătuim mereu să îşi lase timp pentru a permite verificarea aspectelor juridice.
  • O altă provocare în tranzacţii este şi partea de due diligence, care mobilizează resurse substanţiale. Echipa de avocaţi poate ajunge la 40 de persoane într-o tranzacţie. Această etapă este o provocare.
  • De asemenea, în tranzacţii, uneori apar aspecte de legislaţie străină. Noi ştim bine aspectele de legislaţie românească, dar apar tranzacţii transfrontaliere, cu finanţare străină, unde anumite aspecte pot fi diferite de legislaţia românească, de exemplu pe garanţii.
  • Din perspectiva legislatiei aplicabile tranzacţiilor de finanţare, legislaţia noastră principală este Codul Civil şi ea nu are modificări dese, este destul de stabilă. Am învăţat unde pot apărea probleme juridice şi le prevenim destul de bine. În funcţie de zonă, pot apărea situaţii sectoriale care să impacteze finanţarea, dar cadrul general este stabil.
  • Acelaşi lucru este valabil în ceea ce priveşte legislaţia aplicabilă pentru achiziţii şi fuziuni.
  • Ca perspective de viitor, este important să ne uităm la cum putem finanţa companii care nu sunt la maturitate, pentru a le susţine. Ele merg mult în căutare de finanţare în alte părţi, cum este crowdfundingul. Ar trebui deschisă mai mult zona de finanţare pe acest segment.
  • De asemenea, cred că va urma o revoluţie pe zona de open banking. Sectorul plăţilor are multe schimbări în ultimii ani. Şi încă sunt lucruri care vor fi implementate, cum este directiva PSD 3. Cred că vom vedea super-aplicaţii care vor deschide drumul la servicii financiare mult mai agregate.