ZF 24

Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank România: Rezultatele băncilor au fost foarte bune în 2023 şi aşteptăm acelaşi lucru şi pentru 2024. Sistemul bancar este solid în România

Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank România: Rezultatele...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2024, 10:36 179

Rezultatele băncilor au fost foarte bune în 2023 şi aşteptăm acelaşi lucru şi pentru 2024. Sistemul bancar românesc este unul solid, a declarat Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank România, în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2024.

 ”Va fi foarte intens anul acesta pentru toate băncile care au astfel de proiecte în lucru. E un mediu foarte concurenţial în România. Ne concentrăm să ne vedem şi de planul organic, nu putem uita de planurile strategice din afara fuziunii şi, în paralel, să finalizăm fuziunea”

Ce a mai declarat Mihaela Lupu:

Rezultatele băncilor au fost foarte bune în 2023 şi aşteptăm acelaşi lucru şi pentru 2024. Sistemul bancar este solid în România.
Noi vom ajunge pe locul 3 după finalizarea fuziunii cu Alpha Bank. Este un proces complex şi lucrăm foarte bine împreună.

E adevărat că avem multe depozite. Nu ies banii din pasivele băncii pentru a se investi în alte produse, de capital. În ciuda economisirii mari, averea netă este jumătate din PIB. Este jumătate faţă de ţările vecine. Bulgaria e dublu faţă de acest indicator. Când ai investiţii, acei bani nu mai sunt în pasivele băncilor.

În economie, am văzut creştere pe infrastructură. Fondurile europene substituie nevoia de credite, dar le şi instigă.

Companiile au nişte aşteptări legate de instabilitatea fiscală. Clientul şi situaţia financiară a clientului sunt importante pentru ca el să poată absorbi creşterea taxelor. Economia creşte şi pe baza faptului că salariul real a crescut mult, printre cel mai mult dintre ţările vecine. Dar nu ştiu dacă va putea continua aşa pe termen lung. Şi unele companii aşteaptă calmarea nivelului dobânzilor.

Consolidarea e corectă. Costurile de IT sunt în creştee şi la fel cele de conformitate şi reglementare. Sunt două elemente imporntate ca să calculezi economii de scală. Gândind economic, acetea sunt două elemente importante de care să tinem cond când vorbim de consolidare