Bănci și Asigurări

Piraeus a castigat 10,3 mil. € in T1

01.06.2010, 23:03 17

Piraeus Bank, filiala locala a grupului financiar elen Piraeus,a obtinut in primul trimestru un profit brut de 10,3 milioane deeuro, in conditiile in care soldul de credite a stagnat in ultimulan la 1,6 miliarde de euro.

Reprezentantii bancii afirma ca profitul marcheaza o crestere"substantiala" fata de cel realizat in perioada similara din 2009,fara sa precizeze acel rezultat. Profitul este calculat conformstandardelor locale de contabilitate (RAS), care prevad untratament mai dur al provizioanelor.

Banca avea credite in sold de 1,6 miliarde de euro la sfarsitullui martie, cu 1% sub nivelul din martie 2009.

"Acum avem 187 de unitati si peste 300.000 de clienti", spuneCatalin Parvu, director general executiv al Piraeus BankRomania.

Scaderea soldului total al creditelor a fost determinata dediminuarea finantarilor acordate pe segmentul de retail, in timp cepe corporate a fost inregistrata o crestere usoara, potrivitreprezentantilor bancii.

La Atena, grupul Piraeus a anuntat ca are credite acordate inRomania de 3,38 miliarde de euro, o parte din finantari fiindinregistrate in bilanturile altor subsidiare. Ponderea creditelorcu restante mai vechi de 90 de zile era de 6,7% din totalulportofoliului in martie, fata de 5,8% in decembrie anul trecut si2,4% la sfarsitul lui 2008. Costul riscului (care masoara pondereacheltuielilor cu provizioanele in totalul portofoliului de credite)a urcat la 3,7% la sfarsitul primului trimestru.

Pe plan local, Piraeus a comunicat doar ca are "un nivelcorespunzator" de provizioane de risc.

Soldul depozitelor atrase de banca a urcat cu 7% intre martie2009 si martie anul acesta, ajungand la 1,19 miliarde de euro.Reteaua teritoriala a fost extinsa cu patru unitati, adica 2%, inaceasta perioada. Piraeus mai opereaza 256 de ATM-uri, cu 8% maimult decat martie anul trecut. Raportul cost/venituri a fost de38,2%.