Bănci și Asigurări

ROBOR la 3 luni scade sub 6% pentru prima dată în ultimele 25 de luni. Se ieftinesc creditele în lei?

ROBOR la 3 luni scade sub 6% pentru prima dată în...

Autor: Claudia Medrega, Răzvan Botea

09.07.2024, 00:08 64

Indicele ROBOR la 3 luni a coborât ieri la 5,81%, minimul din ultimii doi ani, după ce BNR a tăiat rata-cheie la 6,75% şi dobânda la facilitatea de depozit la 5,75%  Dobânzile la creditele în lei vor scădea, încurajând finanţarea economiei ♦ Oamenii de afaceri vorbesc de noi reduceri ale dobânzilor de către băncile centrale pentru ca impactul să fie vizibil.

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populaţie înainte de luna mai 2019, dar şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a scăzut ieri sub 6%, la 5,81%, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

Odată ce banii se ieftinesc din ce în ce mai mult pe piaţa monetară, antrenează şi o scădere a dobânzilor la credite.

Astfel, creditele în lei se vor ieftini în perioada următoare, având în vedere că dobâzile la împrumuturi sunt formate din indicii de referinţă la care se adaugă marja băncilor.

În aceste condiţii, putem vedea o revigorare a creditării după ce până acum creditul privat total pentru populaţie şi firme a mers cu frâna trasă, având un ritm anual de creştere de sub 6%.

Mişcarea în jos a dobânzilor pe piaţa interbancară a venit după ce scăderea accelerată a inflaţiei spre 5% a convins boardul BNR să dea în sfârşit startul relaxării monetare în luna iulie, banca centrală reducând dobânda-cheie la 6,75% pe an, de la nivelul de 7% unde a staţionat timp de un an şi jumătate. Odată cu ajustarea ratei-cheie, BNR a redus şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6% pe an anterior.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro