Burse - Fonduri mutuale

BERD intră în acţionariatul Premier Energy prin oferta de listare de la Bursa de Valori Bucureşti: deţinere de 3,2%, adică o investiţie de circa 77 mil. lei

BERD intră în acţionariatul Premier Energy prin oferta...

Autor: Liviu Popescu

28.05.2024, 13:35 545

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional din România, a intrat în acţionariatul Premier Energy (simbol bursier PE) în urma ofertei pe care furnizorul şi distribuitorul de gaze naturale a derulat-o la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, BERD a cumpărat 11% din IPO-ul de 685 mil. lei, echivalentul unei investiţii de circa 77 mil. lei, şi a ajuns la o deţinere de 3,2% din companie.

‘’Suntem încântaţi să colaborăm cu Premier Energy şi să sprijinim parcursul său de creştere în domeniul energiei regenerabile. Strategia de tranziţie energetică a Premier Energy se aliniază perfect cu priorităţile BERD în regiune’’, a spus Grzegorz Zielinski, director, Energy Europe la BERD, potrivit unui anunţ BERD publicat pe site-ul instituţiei.

Tranzacţia sprijină atât obiectivele climatice ale României, cât şi pe cele ale BERD. Veniturile obţinute din participarea BERD vor fi alocate pentru construirea de noi capacităţi de energie regenerabilă, în principal în România, iar proiectul se estimează că va contribui la reduceri anuale de emisii de dioxid de carbon cu peste 168.000 de tone.

Premier Energy (simbol bursier PE), furnizor şi distribuitor de electricitate la care fondul ceh de investiţii Emma Capital are o deţinere de 71%, a intrat în clasamentul celor mai mari cinci listări de la Bursa de Valori Bucureşti odată cu încheierea cu succes a ofertei prin care a atras 695 mil. lei de la investitori, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

BERD, lider în domeniul finanţării schimbărilor climatice, se angajează să sprijine tranziţia la energie verde a României şi a companiei. Participarea BERD a fost importantă pentru succesul ofertei, ancorând emisiunea de acţiuni şi atrăgând alţi investitori. BERD va sprijini clientul în luarea de măsuri climatice, în tranziţia către Net Zero şi îmbunătăţirea guvernanţei corporative. Premier îşi va îmbunătăţi, de asemenea, standardele de promovare a egalităţii de gen.

Tamas Nagy, director, co-director, Private Equity la BERD, a spus: ‘’BERD este mandră să-şi extindă cooperarea cu Premier Energy, devenind acţionar. În perioada premergătoare ofertei iniţiale publice, am colaborat cu succes cu Premier Energy în vederea consolidării practicilor sale ESG şi pentru a stabili obiective ambiţioase. Aşteptăm cu nerăbdare să sprijinim compania pentru a deveni un jucător regional cheie în domeniul energiei verzi.’’

Potrivit datelor agregate de ZF, Premier Energy – al cărei acţionar indirect este omul de afaceri Jiri Smejc,  CEO-ul PPF, fond de investiţii care printre alte active deţine şi Pro TV în România, este cea mai mare listare antreprenorială din ultimii şapte ani la Bursa de Valori, de la Digi din 2017 încoace.

Jose Garza, directorul executiv al Premier Energy, a adăugat: ‘’Suntem încântaţi să avem BERD în calitate de acţionar al Premier Energy. Această investiţie consolidează colaborarea noastră de lungă durată şi subliniază importanţa angajamentului nostru comun faţă de energia regenerabilă şi sustenabilitate atât în Republica Moldova, cât şi în România. Cu ajutorul investiţiei BERD, suntem bine poziţionaţi pentru a ne extinde capacitatea de energie regenerabilă şi pentru a reduce semnificativ emisiile de carbon. Acest parteneriat reflectă angajamentul nostru de a obţine o creştere pe termen lung şi de a avea un impact pozitiv asupra mediului.’’

Premier Energy a vândut 36 mil. acţiuni, din care 25 mil. acţiuni au fost emise prin majorare de capital, cu fonduri care rămân în companie, respectiv 488 mil. lei, potrivit calculelor ZF care au ţinut cont de preţul final de 19,5 lei pe acţiune. Restul merg la acţionarul vânzător, Emma Alpha Holding, vehicul de investiţii financiare controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc.

Indicele de alocare în cadrul ofertei de listare pentru o companei care se pregăteşte să se listeze la un multiplu P/E (price earning ratio – n.red) de circa 6 ori profitul net a fost de 0,125, ceea ce înseamnă că la 1.000 de acţiuni subscrise un investitor a primit într-un final 125 de acţiuni şi restul banilor înapoi în conturi.

Premier Energy a raportat pentru 2023 venituri consolidate de 912 mil. euro (4,5 mld. lei), faţă de 1,1 mld. euro în anul precedent, şi un profit net de 79 mil. euro (394 mil. lei), la jumătate faţă de anul precedent.

Petr Stohr, directorul financiar al Premier Energy, a declarant: ‘’Participarea BERD la IPO a fost importantă pentru succesul acesteia şi le mulţumim pentru încrederea acordată. Investiţia şi sprijinul lor ne vor permite să accelerăm proiectele noastre de producţie a energiei regenerabile în cadrul platformei noastre integrate, care include servicii de top de prognoză, echilibrare şi dispecerizare a energiei regenerabile. În plus, această platformă deserveşte aproximativ 2,4 milioane de clienţi, atât în Republica Moldova, cât şi în România, contribuind în mod semnificativ la un viitor energetic durabil şi la reducerea amprentei de carbon în regiune. Credem că parteneriatele puternice sunt esenţiale pentru creşterea afacerilor şi suntem mândri să avem BERD de partea noastră, ajutându-ne să ne atingem obiectivele strategice.’’

Până în prezent, BERD a investit aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în România şi peste 2,3 miliarde de euro în 173 de proiecte în Republica Moldova.​