Companii

Japonezii de la Nidec au ajuns în 2023 la afaceri de peste 45 mil. euro cu fabrica de motoare electrice din Oradea

Japonezii de la Nidec au ajuns în 2023 la afaceri de...
19.06.2024, 00:03 125

Fabrica de motoare electrice şi echipamente de acţionare şi control pentru motoare electrice Nidec de la Oradea, deţinută de grupul japonez Nidec, a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de aproape 223,3 mil. lei (45,1 mil. euro), în creştere cu 5,6% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 211,5 mil. lei (42,9 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. 

Nidec Oradea a realizat anul trecut un profit net de aproximativ 15,5 mil. lei (3,1 mil. euro), de 2,8 ori mai mare faţă de anul precedent, când producătorul de motoare electrice a obţinut un câştig net de 5,4 mil. lei (1,1 mil. euro), conform datelor publice. Nidec a ajuns anul trecut la un număr mediu de 497 de angajaţi. Fabrica de motoare electrice şi echipamente de acţionare şi control pentru motoare electrice Nidec de la Oradea are o suprafaţă totală de 25,6 hectare, din care 26.000 de metri pătraţi este suprafaţa construită. Unitatatea a fost dezvoltată în cadrul parcului industrial aflat în proprietatea primăriei din Oradea.

Fabrica de la Oradea se alfă în prezent în proprietatea concernul japonez Nidec Corporation, în condiţiile în care americanii de la Emerson au vândut în urmă cu opt ani diviziile Leroy-Somer şi Control Tehniques către japonezii de la Nidec Corporation, în cadrul unei tranzacţii globale evaluată la 1,2 mld. dolari.

Operaţiunile Emerson din România ale divizilor Leroy-Somer şi Control Tehniques au fost incluse în această vânzare şi au fost transferate în proprietatea Nidec, care mai controlează pe piaţa locală Nidec ASI Ro din Crevedia (judeţul Dâmboviţa), preluată indirect prin cumpărarea la nivel internaţional a firmei Ansaldo din Italia. Nidec deţine pe piaţa locală şi fabrica de motoare electrice ANA Imep din Argeş, preluată în prima parte a anului 2016 de la familia Copos, printr-o tranzacţie evaluată la peste 10 mil. euro. Mai mult, Nidec a inaugurat în 2018 o noua unitate de producţie, în Ştefaneşti (judeţul Argeş).

Nidec a fost înfiinţată în iulie 1973 în Kyoto şi produce în prezent motoare mici, motoare pentru industria auto, motoare industriale, pentru electrocasnice, pentru componente electronice şi optice. Producătorul japonez de motoare electrice Nidec Corporation a deschis în luna mai 2023 o fabrică în oraşul sârb Novi Sad. Nidec a început construcţia fabricii în luna decembrie 2021, proiectul ridicându-se la 1,5 miliarde de euro.

laurentiu.cotu@zf.ro