Companii

Ce afaceri fac curierii? Cele mai mari zece companii de servicii poştale şi de curierat au adunat afaceri de 5,6 miliarde lei în 2023. Jucătorii din clasament aveau la sfârşitul anului trecut aproape 34.000 de angajaţi, dintre care aproape 60% erau angajaţi ai Poştei Române

Odată cu ridicarea restricţiilor împotriva COVID, comerţul online nu a mai avut acelaşi avans ca în anii pandemiei.

Odată cu ridicarea restricţiilor împotriva COVID, comerţul online nu a mai avut acelaşi avans ca în anii pandemiei.

Autor: Miruna Diaconu

27.06.2024, 00:05 81

Cele mai mari zece companii din piaţa locală a serviciilor poştale şi de curierat au adunat împreună afaceri de 5,6 miliarde lei în 2023, în creştere cu 12% faţă de anul ante­rior, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor Ministerului de Finanţe şi oferite de companii. Jucătorii din clasament aveau la sfârşitul anului trecut aproape 34.000 de angajaţi, dintre care aproape 60% erau angajaţi ai Poştei Române.

Clasamentul adună atât companiile care oferă servicii poştale, cum este Poşta Româ­nă, dar şi servicii de curierat, cum sunt cele­lalte companii aflate în top. Cea mai mare compa­nie din clasament este Poşta Română, contro­lată de statul român, care oferă servicii poştale şi care a avut anul trecut afaceri de 1,5 miliarde lei. Anul trecut, Poşta Română a încheiat cu un profit net de 17 milioane lei şi 21.000 de angajaţi, cu 1.000 de salariaţi mai puţini.

În ceea ce priveşte serviciile de curierat, liderul pieţei este FAN Courier, cu afaceri de 1,2 miliarde lei şi un profit net de 85 milioane lei. Compania face livrări cross-border între Ro­mânia şi Bulgaria, Grecia, Ungaria şi Slo­vacia. FAN Courier nu are prezenţă în aceste ţări, ci doar face livrări ale comerci­anţilor ro­mâni către aceste pieţe sau a retailerilor stră­ini către piaţa locală. FAN Courier are pre­zenţă în afara graniţelor doar în Republica Moldova, acolo unde a intrat înainte de iz­buc­nirea războiului din Ucraina. Compania vrea să ajungă liderul pieţei moldovene.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro