Companii

Schimbările climatice se fac simţite în Oltenia. „Dacă se menţine vremea, începem culesul strugurilor în 15 august, în loc de 1 septembrie, cum se întâmpla acum 20 de ani.“

Crama Ştirbey are în proprietate circa 20 de hectare plantate cu viţă-de-vie, iar producţia anuală se ridică la circa 100.000 de sticle.

Crama Ştirbey are în proprietate circa 20 de hectare plantate cu viţă-de-vie, iar producţia anuală se ridică la circa 100.000 de sticle.

Autor: Florentina Niţu

12.06.2024, 16:30 204

Schimbările climatice, care aduc tem­pe­raturi ridicate, de până la 40°C în această vară, modifică calendarul agricol. În Drăgă­şani, reprezentaţii Cramei Ştirbey spun că dacă se menţine vremea călduroasă, vor culege via cu două săptămâni mai devreme.

„Am avut o iarnă călduroasă, iar acum se simte lipsa precipitaţiilor şi lipsa apei în sol. Aşteptăm cu nerăbdare ploile, pentru că n-a mai plouat de şase săptămâni, din aprilie. Sun­tem cu o săptămână sau zece zile mai de­vreme decât media multianuală cu dezvolta­rea culturii, din cauza schimbărilor climatice. Dacă se menţine vremea, începem culesul strugurilor 15 august, în loc de 1 septembrie, cum se întâmpla acum 20 de ani“, spune Jakob Kripp, coproprietar al Cramei Ştirbey.

Crama Ştirbey este situată în zona viticolă Drăgăşani şi a fost readusă la viaţă în urmă cu 20 de ani de baronii Ileana (descen­denta prinţul Barbu Alexandru Ştirbey) şi Jakob Kripp.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro