Eveniment

Romania-Olanda 0-3. Tricolorii merg acasă cu capul sus, după un parcurs istoric pentru România la Euro 2024

Romania-Olanda 0-3. Tricolorii merg acasă cu capul sus,...
02.07.2024, 17:49 777

Minutul 90+5: Sfârşitul meciului. România-Olanda 0-3!

Aici se încheie parcursul României la Campionatul European de Fotbal 2024.

 

Minutul 90+4: Donyell Malen, autorul a două goluri în acest meci, vede şi el cartonaşul galben.

Minutul 90+3: România-Olanda 0-3!

Donyell Malen marchează al treilea gol al meciului!

 

Minutul 90+2: Ultima schimbare a olandezilor. Iese Memphis Depay intră Daley Blind.

Minutul 88: Iese Nicolae Stanciu intră Darius Olaru.

Minutul 84: Noi schimbări ale olandezilor. Iese Cody Gakpo, autor a două goluri, unul anulat pentru offside, şi intră Wout Weghorst.

Minutul 83: România-Olanda 0-2!

Donyell Malen, jucător proaspăt intrat pe teren, marchează cel de-al doilea gol al partidei!

 

Minutul 81: Nicolae Stanciu vede cartonaşul galben.

Minutul 78: Denzel Dumfries primeşte cartonaş galben.

Minutul 72: Este rândul tricolorilor pentru a face schimbări. Ies Marius Marin, Ianis Hagi şi Denis Drăguş. În locul lor intră Valentin Mihăilă, Denis Alibec, dar şi Alexandru Cicăldău.

Minutul 69: Schimbări în tabăra olandeză. Ies Nathan Ake, respectiv Jerdy Schouten, iar în locul lor intră Micky van de Ven şi Joey Veerman.

Minutul 67: Marius Marin vede cartonaşul galben.

Minutul 64: Gol al Olandei înscris de Cody Gakpo anulat pentru offside! Scorul rămâne neschimbat.

Începe a doua repriză! Olanda face schimbări la pauză. Iese Steven Bergwijn şi intră Donyell Malen.

Minutul 45+3: Se încheie prima repriză a meciului! Olanda a marcat un gol şi a avut o posesie de 74% în primele 45 de minute.

România a dominat meciul în primul sfert de oră, însă după golul marcat de Cody Gakpo tricolorii şi-au pierdut avântul.

Minutul 38: După o intrare agresivă a fundaşului olandez Denzel Dumfries, jucătorul naţionalei Vasile Mogoş este accidentat şi nu mai poate continua meciul! În locul acestuia întră Bogdan Racoviţan.

Minutul 20: România-Olanda 0-1!

Mijlocaşul olandez Cody Gakpo marchează primul gol al meciului!

 

Minutul 1: A început meciul România-Olanda în optimile EURO 2024!


Au fost anunţate echipele de start ale meciului:

 

ROMÂNIA (4-3-3): Niţă – Raţiu, Drăguşin, Burcă, Mogoş – R. Marin, M.Marin, Stanciu – Man, Drăguş, Hagi. Rezerve: H. Moldovan, Târnovanu - Sorescu, Racoviţan, Rus, Nedelcearu, Şut, Cicâldău, Olaru, Mihăilă, Fl. Coman, Puşcaş, Alibec, Bîrligea Absent: Bancu (suspendat) Selecţioner: Edward Iordănescu (46 de ani)

OLANDA (4-3-3): Verbuggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Shouten, Simons, Reinjders – Malen, Depay, Gakpo Rezerve: Flekken, Bijlow - Van de Ven, Blind, De Ligt, Geertruida, Maatsen, Wijnaldum, Veerman, Gravenberch, Frimpong, Bergwijn, Zirkzee, Weghorst, Brobbey Absenţi: - Selecţioner: Ronald Koeman (61 de ani)

 

UPDATE ora 18:00: Suporterii echipei naţionale au luat cu asalt străzile din Munchen înaintea meciului decisiv dintre România şi Olanda!

UPDATE ora 17:00: Vestiatorilor tricolorilor este pregătit pentru meci!


Golul dat de Răzvan Marin Slovaciei din penalty-ul obţinut de către Ianis Hagi a calificat România în optimile Campionatului European de Fotbal, un moment istoric pentru echipa naţională, pentru România şi pentru fanii fotbalului. Ultima dată când România a reuşit să ajungă atât de departe în campionatul european a fost în anul 2000, iar timp de 24 de ani, echipa naţională nu a mai reuşit să treacă de faza grupelor.

Bucuria calificării în optimi a scos oamenii în stradă în Bucureşti, în ţară şi la Frankfurt, acolo unde s-a jucat meciul contra Slovaciei. Mai mult, suportul fanilor români s-a văzut şi în tribunele meciului care a avut loc miercuri, 26 iunie, unde au fost peste 30.000 de români parte din acest moment istoric. Cine ar fi crezut însă că România va ajunge atât de departe?

Generaţia de suflet, aşa cum a fost denumită actuala echipă naţională a României, are un lot care valorează 92 milioane de euro, iar la o scurtă analiză a echipelor de la EURO, echipa naţională are cea mai mică valoare, potrivit datelor site-ului Transfer Markt. Cu o astfel de etichetă, puţini au fost cei care au dat vreo şansă României de a trece mai departe de faza grupelor. Însă jocul a bătut cifrele şi statisticile, iar echipa naţională nu doar că a reuşit să se califice în optimi, dar o face de pe prima poziţie din grupă. Cel mai valoros jucător al României este Radu Drăguşin, de altfel cel mai valoros jucător de fotbal român din toate timpurile, cu o valoare actuală de 25 milioane euro. De altfel, Drăguşin este singurul jucător din lotul României care are o valoare de două cifre, adică peste 10 mil. euro.

Odată cu calificarea României în optimile de la EURO, echipa naţională se va confrunta cu Olanda, pe 2 iulie, la Munchen. Olanda are un lot naţional cu o valoare de 815 milioane euro, iar cel mai valoros jucător este Xavi Simons, cu o valoare de 80 mil. euro, cât aproape toată echipa României.

Până acum, calificarea la EURO, evoluţia în meciurile din grupe şi calificarea în optimi i-a adus României circa 12,25 milioane euro. Dacă România va reuşi o victorie în optimi, calificarea în sferturi îi va mai aduce încă 2,5 milioane euro.

Asutria este al doilea cel mai mare investitor străin din România, cele mai cunoscute companii fiind OMV, sau Erste Group, proprietarul BCR. Pe această listă mai regăsim Raiffeisen sau Strabag.

Aproape 1.000 de companii cu capital majoritar polonez funcţionau la sfârşitul anului trecut pe piaţa din România. Cel mai important nume este Pepco, cu o cifră de afaceri de peste 2,5 mld. de lei.

Companiile din România ies la rândul lor peste graniţe cu tot mai mult avânt, aşa cum investitorii din zeci de ţări au intrat în economia românească. Investiţiile româneşti în afara graniţelor au ajuns la aproape 4,5 miliarde de euro în 2023, de şapte ori mai mult faţă de acum zece ani, potrivit ZF. Destinaţia banilor româneşti a fost de cele mai multe ori Europa, iar cei mai mulţi bani au mers în Olanda, Cipru, Republica Moldova, Bulgaria sau Italia. Printre numele româneşti care au ieşit în extern se remarcă TeraPlast, MedLife, FAN Courier, AROBS, Bitdefender, Alexandrion sau Teilor.


Olandezii consideraţi favoriţi împotriva României, caută să-şi regăsească forma de joc

Naţionala de fotbal a Olandei se pregăteşte să depăşească debutul dezamăgitor de la Euro 2024, după ce au terminat doar pe locul trei în grupă. Adversară în optimi va fi România, în faţa căreia „portocala mecanică” e considerată favorită, chiar dacă tricolorii au încheiat grupa pe primul loc.

Împerecherea considerată de specialişti favorabilă batavilor nu-i face însă pe aceştia să desconsidere naţionala condusă de Edward Iordănescu, în meciul de marţi, de la Munchen, în optimi de finală.

Olandezii au terminat pe locul trei în grupa lor după ce au pierdut în faţa Austriei la Berlin, dars- ar fi putut alege cu un adversar mult mai bine cotat, olandezii evitând o potenţială întâlnire cu Anglia.

România se află cu 40 de locuri sub Olanda, ocupanta locului şapte, în clasamentul FIFA şi a câştigat doar două din cele 19 meciuri jucate în cele şase participări la turneele finale Euro.

De asemenea, România a câştigat o singură dată în 14 întâlniri anterioare cu olandezii, pierzând 10. Singurul lor succes a fost un meci din preliminariile Euro 2008, câştigat cu 1-0 la Constanţa.

Cu toate acestea, România nu pare că va avea vreun complex de inferioritate, neavând nimic de pierdut şi având de înfruntat o echipă olandeză aflată în oarecare dificultate, care încearcă să-şi regăsească ritmul după prestaţiile modeste din Germania.

Olanda şi-a făcut multe analize după cele trei meciuri, căpitanul Virgil van Dijk recunoscând în mod surprinzător că poate şi-a supraestimat propriile capacităţi.

România, care a ocupat primul loc în Grupa E cu patru puncte, a avut un start impresionant cu o victorie cu 3-0 în faţa Ucrainei, dar a pierdut cu 2-0 în faţa Belgiei şi a terminat pe primul loc în grupă în ciuda egalului cu Slovacia.

Disciplina defensivă pare a fi piatra de temelie a trategiei de joc a antrenorului Edward Iordănescu, care a muncit din greu şi în afara terenului, pentru a crea un spirit de echipă pozitiv şi a insufla încredere în sine jucătorilor săi.

Olandezii, a căror apărare a fost neglijentă împotriva Austriei, vor fi cu ochii pe eventualele contraatacuri rapide, avându-l pe Denis Drăguş principalul pericol, dublat de calităţile de bun execuanţi de şuturi de la distanţă ale lui Stanciu şi Răzvan Marin.

România va fi lipsită de fundaşul stânga Nicuşor Bancu, care este suspendat după ce a încasat două cartonaşe galbene.

Îngrijorările selecţionerului olandez Ronald Koeman sunt legate de departamentul median, unde Joey Veerman a fost înlocuit fără menajamente după 35 de minute în ultimul meci.
O revenire în formaţie a rapidului Jeremie Frimpong este probabilă, dar apelurile pentru trecerea la o linie defensivă cu cinci jucători, aşa cum a folosit Louis van Gaal la Cupa Mondială din Qatar, unde Olanda a ajuns până în ultimele opt, au fost respinse de Van Dijk.

Atacantul Cody Gakpo a marcat de două ori, iar Memphis Depay a înscris o dată în turneu, iar atacantul de rezervă Wout Weghorst s-a dovedit de multe ori a fi omul pe care Koeman se poate baza la nevoie.

În mintea olandezilor persistă ceea ce s-a întâmplat în urmă cu trei ani la ultima ediţie a Euro, când din aceaşi postură de favoriţi întâlneau Cehia, în optimi la Budapesta.

Olanezii au rămas atunci în 10 oameni, după eliminarea lui Matthijs de Ligt, şi au fost învinşi prin două goluri rapide, suferind o eliminare ruşinoasă.