Info

Comunitatea AI Ambassadors din Bucureşti explorează utilizarea inteligenţei artificiale în scenarii din lumea reală

Advertorial

Comunitatea AI Ambassadors din Bucureşti explorează...

Autor: Publicitate

25.06.2024, 08:00 23

O nouă iniţiativă promiţătoare se conturează în mediul de business din Bucureşti: Comunitatea AI Ambassadors. Acest proiect de colaborare reuneşte experţi în tehnologie şi profesionişti din diverse industrii pentru a explora cum se aplică inteligenţa artificială (AI) în lumea reală. Evenimentul de lansare, susţinut de Microsoft România la finalul lunii mai, a reunit aproximativ 120 de participanţi pasionaţi de AI, interesaţi să aprofundeze potenţialul inteligenţei artificiale prin intermediul unor prezentări, discuţii şi sesiuni de brainstorming. Comunitatea cultivă spiritul de colaborare şi creştere,  fiind deschisă oricărui profesionist interesat de AI, indiferent de pregătirea sau nivelul de experienţă.

AI pentru eficientizarea sectorului public

Evenimentul a prezentat impactul pe care îl poate avea inteligenţa artificială în eficientizarea proceselor de lucru din sectorul public. Printre exemple se numără fluidizarea procedurilor de achiziţii publice, susţinerea investigaţiilor financiare, simplificarea procesului de elaborare a reglementărilor şi îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă pentru cetăţeni. Scenariile de testare au inclus un reprezentant al unui centru de relaţii cu cetăţenii, un auditor financiar sau un ofiţer de achiziţii publice care utilizează Copilot -  un asistent AI dezvoltat de Microsoft -  pentru a-şi gestiona sarcinile zilnice. Copilot poate acţiona ca un agent de planificare a zilei, poate procesa cereri de asistenţă, poate analiza date, poate rezuma întâlniri, poate crea prezentări şi poate prioritiza chiar şi e-mailurile necitite.

Transformarea mediului de business cu GenAI

În România, Banca Transilvania a fost protagonista unui mare succes în ceea ce priveşte utilizarea soluţiei de GenAI dezvoltată de Microsoft. Aproape 95.000 de vizitatori unici au folosit de peste 330.000 de ori în decurs de cinci luni opţiunea AI Search pe Întreb BT, care are la bază Azure OpenAI Service. Întreb BT este o platformă online, concepută ca un motor de căutare, cu peste 2.000 de întrebări şi răspunsuri despre banking, iar integrarea inteligenţei artificiale a crescut accesibilitatea la informaţiile despre produse, servicii şi soluţii de self-banking.

Un alt exemplu este Akbank, una dintre cele mai mari bănci din Turcia. Compania a folosit Azure OpenAI Service pentru a-şi transforma serviciul de asistenţă pentru clienţi, îmbunătăţind semnificativ atât experienţa angajaţilor, cât şi pe cea a clienţilor. Anterior, angajaţii erau nevoiţi să navigheze într-o amplă bază de informaţii, formată din 10.000 de articole, pentru a putea răspunde întrebărilor clienţilor. Acum, un chatbot AI se ocupă de aceste interacţiuni, generând răspunsuri precise în 90% din cazuri. Acest lucru le permite reprezentanţilor serviciului de asistenţă pentru clienţi să aloce timp preţios pentru a rezolva probleme mai complexe.

Serviciile medicale, revoluţionate de AI

Sectorul medical este un alt segment în care GenAI face progrese semnificative. În contextul estimării, până în 2030, a unui deficit de personal, 84% dintre executivii din domeniul serviciilor de sănătate consideră că AI va revoluţiona modul în care vor accesa informaţiile. Azure OpenAI oferă o gamă largă de aplicaţii în domeniul medicinei, de la informaţii personalizate despre pacienţi, până la programarea consultaţiilor şi suport pentru decizii de natură clinică. De asemenea, AI poate simplifica sarcinile administrative, permiţându-le medicilor să dedice mai mult timp interacţiunilor cu pacienţii. De exemplu, instrumentele bazate pe AI pot realiza sinteze ale consultaţiilor dintre pacient şi medic, ajutându-i pe medici să eliminând astfel timp petrecut pe formalităţi birocratice. În concluzie, AI permite optimizarea atât a experienţei pacienţilor, cât şi a angajaţilor şi personalului medical, accelerând, în acelaşi timp, cercetarea şi inovarea şi facilitând tranziţia către agilitatea unei companii orientate spre viitor.

În România, Regina Maria a fost primul furnizor de servicii medicale din ţară care a introdus inteligenţa artificială în laborator şi imagistică, o inovaţie care sprijină munca medicilor, dar are şi un impact asupra acurateţei şi a timpului de comunicare a rezultatelor către pacienţi.

Sistemul educaţional evoluează cu inteligenţa artificială

Probabil sectorul cu cel mai mare potenţial de transformare cu ajutorul inteligenţei artificiale este cel educaţional. Pe măsură ce viitorul pieţei muncii necesită noi competenţe, tot mai mulţi lideri confirmă necesitatea de a pregăti angajaţii pentru o lume orientată spre AI. Work Trend Index 2023 evidenţiază faptul că 82% dintre lideri consideră că angajaţii vor avea nevoie de noi abilităţi, iar gândirea analitică, flexibilitatea şi inteligenţa emoţională vor fi cele mai căutate aptitudini.

Acelaşi studiu arată că 72% dintre profesori se confruntă cu dificultatea de a-şi desfăşura în mod complet activitatea zilnică din cauza lipsei de timp; 77% ar folosi AI dacă aceasta ar ajuta la conservarea nivelului de energie pe parcursul zilei de lucru, în timp ce 56% sunt îngrijoraţi de faptul că este nevoie de o curbă mare de învăţare pentru a utiliza AI în activitatea lor.

România: Un potenţial hub european de inteligenţă artificială

România are şansa de a deveni un hub european de inovare în domeniul inteligenţei artificiale, care să exporte soluţii de AI pe toate pieţele. Comunitatea de lideri în domeniul AI urmăreşte să se folosească de puterea ecosistemului de business  pentru a stimula furnizarea de soluţii AI valoroase, pentru a accelera creşterea, pentru a construi o platformă de partajare, învăţare şi inspiraţie în ceea ce priveşte soluţiile AI, precum şi pentru a inova împreună, într-un climat sigur pentru afaceri şi bazat pe încredere.

Inteligenţa artificială facilitează în prezent dezvoltarea companiilor într-un mod cu totul inovator, de aceea noi, la Microsoft, susţinem Comunitatea AI Ambassadors şi sprijinim membrii comunităţii să devină specialişti în AI. Potenţialul AI poate transforma scenariile de utilizare în întreaga organizaţie, iar cu Microsoft Copilot aducem puterea generativă AI pentru toţi, la locul de muncă şi în viaţa de zi cu zi. Trăim cu adevărat într-o eră fascinantă pentru dezvoltarea tehnologică a companiilor”, a declarat Bogdan Putinică, Country Manager Microsoft România şi Moldova.