ZF 24

Raiffeisen Asset Management, care administrează 13 fonduri de investiţii şi fondul de pensii facultative Raiffeisen Acumulare, a ajuns la active administrate de 1,05 miliarde euro, în creştere cu 180 milioane euro de la începutul anului

Raiffeisen Asset Management, care administrează 13...

Autor: Roxana Rosu

01.07.2024, 14:26 97

Raiffeisen Asset Management (RAM), care administrează 13 fonduri de investiţii şi fondul de pensii facultative Raiffeisen Acumulare, a ajuns la 1,05 miliarde euro în active totale aflate în administrare, în creştere cu 180 milioane euro de la începutul anului, în timp ce Raiffeisen Romania Dividend, fond care investeşte preponderent în acţiuni locale, a ajuns la 120 milioane de euro.

În prima jumătate a anului 2024, Raiffeisen Romania Dividend a înregistrat un randament de aproape 20%.  

Numărul clienţilor care investesc în fondurile administrate de Raiffeisen Asset Management a crescut cu peste 30%, ajungând în prezent la peste 95.000.  Activele administrate de Raiffeisen Asset Management au crescut cu 180 de milioane de euro de la începutul anului.

Raiffeisen Asset Management are o cotă de peste 20% din piaţa fondurilor deschise de investiţii din România, după activele nete administrate, conform datelor publicate de AAF la 30 aprilie 2024.

"Interesul pentru diversificarea plasamentelor personale dincolo de instrumentele de economisire clasice este de cel puţin 5 ori mai mare în ţările Europei Centrale şi de Est comparativ cu piaţa locală. România înregistrează, însă, o convergenţă economică foarte bună şi sunt convins că acelaşi lucru va fi valabil şi când vine vorba despre modul cum administrăm finanţele personale. Mă bucur că avem o contribuţie importantă la acest progres şi le mulţumesc clienţilor pentru încredere. Nevoia de economisire şi investire pentru pensie şi alte obiective majore este foarte mare şi satisfacerea acesteia va depinde şi de modul cum participanţii la piaţă vor susţine clienţii să obţină mai mult de la banii lor prin instrumentele folosite. De exemplu, 1 punct procentual suplimentar în randamentul anual poate conduce la o sumă acumulată cu peste 20% mai mare pentru un orizont investiţional lung, iar câştigul din randament devine mai important decât contribuţia personală.", a declarat Mihail Ion, Vicepreşedinte al Diviziei Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală, Raiffeisen Bank România.

Raiffeisen Acumulare este al treilea fond de pensii facultative din România după numărul de participanţi, cu o cotă de piaţă de 10,8% şi singurul fond din piaţă administrat de către o societate de administrare a investiţiilor, SAI Raiffeisen Asset Management.

Fondul are peste 80.000 participanţi şi o structură echilibrată a portofoliului, corespunzătoare unui grad de risc mediu, cu o alocare către stabilitatea randamentului prin 70-75% plasamente în obligaţiuni, combinată cu participarea la profiturile companiilor listate la bursă, prin investiţii de 20 -25 % în acţiuni. 

În cei peste 15 ani de la lansare, randamentul cumulat al fondului a fost de peste 200%, în timp ce rata cumulată a inflaţiei a fost de 90%.

”Investiţiile în titlurile locale şi evoluţia spectaculoasă a acestora în ultimul an şi jumătate, fie că vorbim de acţiuni sau de titluri de stat, au permis celor aproape 100.000 de investitori din fondurile noastre să înregistreze randamente importante. Mă bucur că în toată această perioadă s-a schimbat vizibil şi modul în care oamenii investesc, se uită şi la termene mai îndepărtate, fondurile de acţiuni au o pondere mai ridicată decât în trecut, ambele contribuind la o structura de portofoliu mai bună pentru investitori.” – Adrian Negru, CEO al Raiffeisen Asset Management.

S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A. (RAM) are ca acţionar majoritar Raiffeisen Bank (99,99% din acţiuni).