ZF 24

Vlad Ponta, Director General Adjunct şi Şef Divizia Corporate şi IMM-uri, Intesa Sanpaolo Bank : Pe lângă riscurile cu care eram deja obişnuiţi, există acum şi un fel de domino creat de riscuri de natură geopolitică

Vlad Ponta, Director General Adjunct şi Şef Divizia...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2024, 14:56 86

Pe lângă riscurile cu care eram deja obişnuiţi, există acum un fel de domino creat de riscuri de natură geopolitică, cum este războiul din Ucraina, pe care îl luăm în calcul în privinta riscului unei finantări, a declarat Vlad Ponta, Director General Adjunct şi Şef Divizia Corporate şi IMM-uri, Intesa Sanpaolo Bank în cadrul conferintei ZF Bankers Summit 2024.

”Sunt tipuri de riscuri pe care le putem cuantifica. Şi riscuri pe care nu le putem cuantifica, evaluate. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Noi luăm în calculul riscului războiul din Ucraina. De exemplu am văzut impactul asupra agriculturii, pe care nu l-am cuantificat înainte, dar acum ne uităm atent”.

Ce a mai declarat Vlad Ponta:

Trebuie să discutăm ABC finanţărilor. Există puncte de control la care se uită orice finanţist când decide dacă dă sau nu bani unei companii. Se evaluează viabilitatea, piaţa, plusul de valoare pe lanţ, sponsorii, acţionarii şi abia după aceea se discută cum anume se face restructurarea unei companii, ce metodă se alege.

Întâi trebuie să înţelegem bine situaţia companiei respective. Pentru că vorbim de bani, ai băncii şi ai sponsorilor, şi nimeni nu vrea să îi piardă.

Cred că după 2008-2009 toţi am învăţat că e mai bine să restructurăm. Şi băncile îşi permit acum să aştepte un pic mai mult.