Analiză

Ce asteapta managerii romani de la aderare: investitii straine si competitie

Ce asteapta managerii romani de la aderare: investitii straine si competitie

Investitorii in retail au luat-o inaintea aderarii

29.09.2006, 20:30 47

Mai multi jucatori straini, o competitie mai stransa, cresterea consumului, a preturilor si a salariilor. Asa vad managerii piata romaneasca dupa integrarea in Uniunea Europeana.
Odata cu cresterea interesului investitorilor straini, se va dezvolta foarte mult turismul de business, iar investitiile in domeniul hotelier vor creste. Totusi, in primii ani dupa aderare, managerii din domeniu estimeaza o scadere a profiturilor, cauzata de cresterea costurilor.
"Odata cu intrarea in UE, Romania va deveni o destinatie din ce in ce mai cautata de straini. Se va dezvolta turismul de business, in conditiile in care multe firme straine isi vor deschide birouri aici", afirma Aurel Pavel, director general la agentia de turism J'Info Tours.
"De asemenea, vor aparea mai multe investitii hoteliere, se vor deschide noi pensiuni, iar acest lucru nu va face decat sa ajute sectorul turistic. In momentul de fata, piata de outgoing este suficient de mult dezvoltata, urmand sa se dezvolte si cea de incoming. In primii trei ani, pe fondul cresterii costurilor la anumite produse si servicii, estimam o usoara scadere a veniturilor", sustine Pavel.
Directorul general al hotelului de cinci stele Howard Johnson din Capitala, Peter Craig Martin, este de parere ca aderarea Romaniei la UE va aduce multe beneficii sectorului in care activeaza.
"Din punctul nostru de vedere, aderarea la UE comporta multiple avantaje. In primul rand, va creste competitia, va creste cererea si se vor ridica si standardele serviciilor oferite. Venirea unor noi hoteluri in Romania, care fac parte din lanturi internationale, inseamna ca vor fi angajati si din ce in ce mai multi oameni specializati. In timp, estimam si o crestere a salariilor celor care lucreaza pe piata hoteliera", afirma Martin.
Potrivit estimarilor specialistilor din domeniu, industria hoteliera va atrage in urmatorul deceniu investitii de aproximativ 1,5 mld. $ (1,15 mld. euro), care vor veni in special din partea investitorilor straini.
La o crestere a concurentei se asteapta si managerii din domeniul farmaceutic.
"Increderea in mediul de afaceri romanesc va creste odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Deja modul in care se deruleaza afacerile nu mai este haotic, iar strainii incep sa fie constienti de acest lucru, de aceea concurenta in industria farmaceutica romaneasca se va accentua", spune Marcian Gavrilescu, director general al distribuitorului de medicamente LaborMed Pharma Trading.
El a precizat ca strategiile jucatorilor din industria de profil nu se vor schimba, intrucat acestea au fost stabilite din timp, cei mai multi luand in considerare varianta integrarii in UE in 2007.
Totodata, integrarea Romaniei, crede Marcian Gavrilescu, va aduce si accelerarea consolidarii pe segmentul distributiei de medicamente. La nivelul tarilor din UE exista numai cativa distribuitori, in timp ce in Romania piata este foarte fragmentata, cu peste 50 de companii active.
In agricultura, un sector deocamdata putin profitabil, spun managerii, se asteapta o crestere a afacerilor ca urmare a aderarii la UE
"Tendinta crescatoare a ultimilor ani va continua, ba chiar va fi impulsionata de integrarea in Uniunea Europeana, pentru ca ne asteptam ca, prin utilizarea fondurilor europene, agricultura romaneasca sa reuseasca sa isi valorifice intregul potential", afirma Rod Senderson, director general al Cargill Romania, filiala locala a gigantului american din industria alimentara Cargill.
"Nu mi s-a parut niciodata un business profitabil, dar este o optiune pe care o faci si de la care nu te mai poti abate. Intrarea in Uniunea Europeana va impune legi coerente in favoarea agricultorilor. Daca regulile jocului vor fi aceleasi pentru toata lumea, nu am nicio indoiala ca vom rezista", afirma Mihai Anghel, director general al Cerealcom Dolj.
Cei care au investit in agricultura spun ca acum acest sector se confrunta cu o serie de probleme, cum ar fi fragmentarea excesiva a terenului arabil sau dificultatile legate de accesul la credite al fermierilor care exploateaza suprafete mici.
"De asemenea, piata de desfacere a produselor agricole este slab dezvoltata, iar piata este fluctuanta si in cele mai multe cazuri imprevizibila. La preturile mici la fermier, in multe cazuri neacoperitoare a investitiei infiintarii culturii se adauga si sprijinul sporadic si inconsistent din partea statului", sustine Ion Sabaila, director de operatiuni la Pioneer Hi-Bred Seeds, subsidiara a grupului american Du Pont. Pioneer este unul dintre sustinatorii culturilor modificate genetic, fiind printre primele companii care au adus pe piata romaneasca seminte modificate genetic.
In acelasi timp, managerii din sectorul energetic asteapta cu nerabdare intrarea in UE, spunand ca aceasta va avea un impact pozitiv asupra activitatii lor.
"Principala consecinta a integrarii in Uniunea Europeana este respectarea Directivei 54, care prevede separarea activitatilor de furnizare de cele de distributie in toate companiile de profil", afirma Doru Voicu, director de dezvoltare la CEZ Romania.
"Toate segmentele de business vor fi afectate de aderarea la UE, pentru ca se vor produce modificari in sensul alinierii la directivele europene atat in ceea ce priveste legea energiei, legea achizitiilor publice sau fiscalitatea, iar aceste lucruri vor avea un impact pozitiv asupra noastra", spune Voicu.
El este de parere ca se va accentua competitia in sectorul energetic, iar statutul de tara membra a UE va face Romania mai interesanta pentru investitorii straini.
"Va creste transparenta achizitiilor publice, tinand cont de faptul ca legea va fi identica cu cea din Uniunea Europeana. De asemenea, se va stabili un program mult mai clar de echilibrare a pretului gazelor la nivelul celor practicate in UE", spune Alexa Iacob, director general la Romgaz.
Daca in alte sectoare sunt asteptati multi investitori straini dupa aderare, in industria bunurilor de larg consum companiile multinationale au luat-o cu mult inaintea integrarii, acaparand mare parte din sectoarele de productie. "Ele domina industria laptelui, a bauturilor racoritoare, a berii, a dulciurilor sau a zaharului", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta, organizatie care grupeaza cei mai mari producatori din industria alimentara. El precizeaza ca industria carnii, dominata de afaceri de familie, va fi marcata de achizitii de branduri si de falimente dupa integrare. "Producatorii isi vor da seama ca nu conteaza investitiile in capacitati de productie, ci strategia de marketing. Din pacate, multi dintre ei vor invata aceasta lectie mult prea tarziu", considera Minea. Presedintele Romalimenta mai spune ca presiunea lanturilor de retail pe piata bunurilor de larg consum se va intensifica. "Lanturile internationale controleaza peste tot in lume atat pretul producatorului, cat si cel de desfacere", a adaugat Minea.
O alta tinta a investitorilor straini dupa aderare vor fi managerii locali.
"Managementul activ din Romania va fi principala tinta a investitiilor straine, dupa aderare. Vor veni aproape toate companiile mari si vor folosi manageri romani, iar expunerea managementului romanesc la realitatile europene va creste si vom fi tot mai mult parte a pietei fortei de munca din Europa Centrala si de Vest. Daca nu vom reusi sa facem ceva cu ceea ce livram pe piata, cu calitatea managementului, atunci vom avea o problema", afirma Calin Dragan, general manager al Coca-Cola HBC pentru Romania si Republica Moldova.