Bănci și Asigurări

De ce creditorii comerciali au mai multă încredere în companii decât cei bancari? Soldul creditelor corporate în lei şi euro este de circa 200 mld. lei, în timp ce datoria comercială este dublă. Cum arată harta creditării comerciale vs harta creditării bancare în judeţele României

De ce creditorii comerciali au mai multă încredere în...

Autor: Claudia Medrega

28.06.2024, 00:07 181

♦ România se situează pe prima poziţie în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte creditarea comercială ♦ În România, finanţările comerciale reprezintă aproximativ un sfert din bilanţul companiilor, respectiv peste o treime din datoriile firmelor din România, potrivit BNR ♦ Soldul creditelor bancare acordate companiilor, în lei şi valută, era de circa 210 mld. lei la final de 2023, în timp ce datoria comercială se apropie de 400 mld. lei,  după cum reiese din datele BNR l În harta creditării comerciale, analiza la nivel geografic a companiilor după gradul de utilizare a datoriilor comerciale arată un apetit mai ridicat în judeţele din vestul şi centrul ţării, dar şi Bucureşti se situează în grupa cu ponderi importante ale companiilor care utilizează finanţarea comercială ♦ În harta creditării bancare se observă că, spre deosebire de preferinţa pentru datorii comerciale, apelarea la credit bancar este mai pronunţată în judeţele cu un nivel mai redus de venit, potrvit BNR.

Creditarea comercială este o compo­nentă importantă a finanţării companiilor din România, iar în ultimii ani s-a reluat tendinţa de creştere a gradului de utilizare a finanţării comerciale în contextul dobânzilor bancare mari, după cum remarcă şi BNR. Practic, din evaluările băncii centrale reiese că finanţările comerciale reprezintă aproximativ un sfert din bilanţul companiilor din România, respectiv peste o treime din datoriile lor.

Iar la nivel european, România se situează pe prima poziţie în UE în ceea ce priveşte finanţarea comercială, evoluţiile recente indicând o creştere a decalajului faţă de media europeană.

Aceasta este realitatea: firmele româneşti apelează într-o mare măsură la creditul comercial şi la resursele financiare interne pentru finanţarea activităţii şi doar într-o foarte mică măsură la credite de la bănci autohtone, după cum susţine şi BNR în Raportul asupra stabilităţii financiare. În acelaşi timp, România este la coada Europei în privinţa gradului de intermediere fianciară calculat ca pondere a creditării în PIB şi ca pondere a activelor bancare în PIB.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro