Analiză

Managerii despre impozitarea a la Iliescu: De ce sa pedepsim succesul?

25.02.2003, 00:00 11

Pentru a doua oara in ultimele saptamani, presedintele Ion Iliescu aduce in discutie cresterea impozitelor pentru salariile mari. El sustine aceasta crestere pe motiv ca si daca un salariu de 10.000 dolari/lunar este impozitat cu 10%, ceea ce ramane  - 2.000 dolari, este cu mult mai mare fata de salariul mediu pe economie, de 100 de dolari/luna.
Daca ar fi fost in campanie electorala, afirmatiile presedintelui ar fi fost privite ca atare, pentru ca ar fi avut nevoie de votul populatiei, de cei care castiga 100 de dolari/luna.
Dar presedintele nu este in campanie electorala, iar mesajul pe care il trimite acum comunitatii oamenilor de afaceri, managerilor si celor care castiga bani mai multi este ca, intr-o tara in care Constitutia prevede ocrotirea proprietatii si nu garantarea acesteia, nici castigurile mari nu sunt bine privite.
Nici dupa 13 ani, presedintele nu poate accepta ca trebuie sa fie oameni care sa castige mai mult, si daca se poate, foarte mult. Acesti oameni, prin mintea si capacitatea lor, ridica o economie si trebuie sa aiba castiguri pe masura. Chiar daca 2.000 de dolari este cu mult mai mult decat 100 de dolari, un impozit de 80% nu-i va incuraja pe oameni sa castige mai mult. O economie, mai ales ca cea romaneasca,  trebuie "sa creasca" din castiguri, nu din pierderi.
In loc sa se preocupe de reducerea fiscalitatii sau sa-i indemne pe oameni sa faca afaceri, sa munceasca mai mult ca sa castige mai mult, presedintele vrea sa-i penalizeze si pe putinii care vor si pot mai mult.
"Nu vad la indemnuri la munca, la reconstructia economiei. Eu vad mai mult sanctionarea celor care castiga mai mult. Romania are nevoie acum de locomotive, care sunt antreprenorii, sau de modele, care sunt managerii. Cum pot exista acesti oameni daca ii penalizezi punand impozite foarte mari", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Trebuie sa ne obisnuim cu salarii mari, cu oameni care sunt rasplatiti pentru munca lor. Nu ne putem integra in Europa cu un salariu de 150 dolari/luna", spune Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman.
De ce tinerii romani pleaca in Occident? Ca sa castige mai mult. Romania nu le poate oferi acest lucru, iar statul nu-i incurajeaza deloc sa ramana.
Presedintele nu vorbeste deloc despre marile intreprinderi de stat care sunt subventionate si tinute pe linia de plutire, pentru ca cei care sunt angajati acolo sa primeasca un salariu de 100 de dolari sau chiar mai putin. Cu aceasta mentalitate, Romania este intr-o eterna tranzitie, ramanand cu mult in urma tarilor din jur foste comuniste. Romania este in urma nu pentru ca populatia vrea acest lucru, ci pentru ca cei care au condus tara au privit capitalismul ca pe un inamic.
Cei care sunt in sectorul privat nu sunt de acord cu ideea presedintelui de a creste impozitul pe salariile mari. Nici chiar premierul sau ministrul Finantelor nu sunt de acord cu acest lucru. "Ne facem iluzii pe banii pe care ii vom obtine din superimpozitare, care ne vor ajuta sa rezolvam problemele saracilor. Eu nu cred acest lucru", a mentionat premierul Adrian Nastase.



Toata stima, dar greseste
"Am toata admiratia pentru domnul Iliescu, pe care l-am urmarit si care cred ca face prima greseala dupa un an de zile. Daca vorbim de bugetari, ei sunt platiti din bani publici si nu fac profit, deci trebuie sa accepte salariile care li se dau. Cand sunt platiti de la buget, atata au dreptul. Salariul unui manager reprezinta participarea lui la profitul companiei. In momentul in care banii nu mi se dau mie, ar merge la profitul companiei. Ce vrea domnul Iliescu? Profituri mai mari pentru patronii din Romania? In sectorul public nu poti sa-ti permiti sa platesti un om de la o regie autonoma cu sume atat de mari, dar eu am dreptul la o cota din profitul pe care il fac. Problema este ca domnul presedinte nu intelege notiunea de capital privat", a mentionat Monica Tatoiu, directorul general al Oriflame Romania, distribuitor de produse cosmetice.
Daca salariile mari ar fi impozitate cu mai mult decat este nivelul maxim in acest moment (40%), consecinta ar fi ca firmele si managerii se vor gandi la alte modalitati de evitare a platii unui impozit mai  mare. "Firmele vor gasi metode, pentru ca exista sau gasesc un strain pe post de manager, care lucreaza afara ca si consultant. Atunci o sa prefer sa fiu consultant undeva in Cipru sau in alte paradisuri fiscale", a mentionat Tatoiu.
"Managerii sunt platiti bine pentru ca firmele isi permit acest lucru pentru ca au rezultate. Daca ai pune un impozit de 80%, nu poti sa-i propui unui manager din Ungaria, care castiga deja 10.000 de dolari/luna, sa vina in Romania sa castige 2.000 de dolari/luna. Este o prostie", a mentionat Pogonaru. 
Din punct de vedere al fiscalitatii ridicate in special, la nivelul contributiilor de asigurari sociale, Romania este in mod clar pe primele locuri in Europa.
In Romania, daca o companie plateste unui angajat un salariu net de 10 milioane de lei, atunci el trebuie sa plateasca statului 15 milioane de lei, impozit si contributii de asigurari sociale.
Romania a ajuns in aceasta situatie pentru ca cei care au condus-o, presedintele Ion Iliescu avand o contributie importanta, au pensionat foarte multi oameni, fara a se gandi la consecintele pe termen lung. Deja in acest moment un salariat sustine un pensionar si jumatate. Pentru ca fiscalitatea este ridicata, firmele sunt nevoite sa gaseasca modalitati de evitare a impozitelor mari. In final, statul nu castiga mai multi bani la buget.



Competenta are un pret
"Intentia de a creste fiscalitatea pe partea de salarii nu poate decat sa mareasca efortul companiilor private de a mentine angajati cu un grad mare de expertiza, pentru ca, in fapt, salariul de 10.000 de dolari citat de domnul presedinte Iliescu va trebui in cele din urma sa ajunga, si asa supraimpozitat, in mainile angajatului posesor de know-how", spune Adrian Ciocodan, managerul general al companiei de consultanta si recrutare Smartbox Management.
"Companiile vor trebui in continuare sa lupte pentru atragerea, respectiv mentinerea, acelor persoane extrem de bine platite, numai ca, de data aceasta, costul va fi mai mare. Un efect secundar al unei astfel de masuri poate fi si acela de crestere a la bugetul de stat, pentru ca este posibil ca o parte din companiile care pana acum isi plteau darile pe fondul de salarii sa intre in spirala reesalonarilor", spune Ciocodan.



Raspunsul lui Baltazar: Bancherii fac bani, iar ministrii ii cheltuiesc
Castigurile din sectorul bancar au fost luate la ochi de presedintele Ion Iliescu in momentul in care a sustinut ideea unui impozit de 80% pe salariile de 10.000 de dolari. "Cu ce este mai valoros un bancher, un functionar de banca, care primeste 10.000 de dolari, fata de un ministru?", s-a intrebat presedintele Ion Iliescu.
Reactia celor vizati nu s-a lasat asteptata. "Daca ar fi sa-i raspund jumatate in gluma jumatate in serios la intrebarea pe care a pus-o, i-as spune ca diferenta vine din faptul ca bancherii fac bani, iar ministrii ii cheltuiesc", a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Baltazar, presedintele BRD, a doua banca din sistemul bancar romanesc. Baltazar considera ca un impozit de 80% ar fi absurd. "Daca s-ar introduce asa ceva, ar fi aberant. Ar fi cu totul in afara pietei de impozitare din tarile europene. Noi oricum suntem deja sus cu nivelele de impozitare. Pur si simplu am iesi din piata. In plus, cred ca s-ar incuraja tot felul de artificii, unele chiar legale, pentru a se evita plata unor astfel de impozite covarsitoare. Oricum, mi se pare ca premierul Nastase a raspuns foarte bine la problemele ridicate de presedintele Ion Iliescu.", a mentionat presedintele BRD.
In sistemul bancar romanesc media castigului salarial net a fost, in luna decembrie, de 14,139 milioane de lei, ceea ce inseamna 430 de dolari.
Desi nu este bancher, Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, considera ca cei care conduc bancile merita banii. "De obicei, cine castiga intr-o banca 10.000 de dolari, este de fapt presedintele bancii, ceea ce inseamna ca de el depinde soarta bancii, si in final banii deponentilor. Deci responsabilitatile sunt foarte mari, si daca actionarii bancii considera ca acea persoana merita acesti bani pentru munca sa, este treaba lor. Impozitarea cu 80% a veniturilor mari nu va face decat sa creasca fiscalitatea, si asa extrem de ridicata, care apasa pe umerii oamenilor de afaceri. In aceste conditii, pe cine din strainatate mai putem convinge sa vina sa investeasca in Romania?", a mentionat Milut.



Propunere A‚"usor absurda si nerealistaA‚"
Ideea presedintelui Iliescu privind dublarea cotei maxime de impozitare pentru salariile mai mari de 10.000 de dolari a fost dezavuata de partidele de opozitie dar si de UDMR.
Deputatul UDMR Iuliu Winkler, membru al Comisiei de buget-finante, nu este de acord cu dublarea cotei maxime de impozitare pentru salariile care depasesc 10.000 de dolari. "Este o demotivare a oricarui om care doreste sa-si valorifice pregatirea profesionala. In acelasi timp, o asemenea decizie ar aduce resurse minime la buget", argumenteaza deputatul UDMR, metionand ca este vorba despre un punct de vedere personal. Iuliu Winkler a adus drept argument si modelul statelor europene, in care pregatirea profesionala este proportionala cu plata.
UDMR, principalul partener al PSD in Parlament, nu a discutat despre propunerea presedintelui Ion Iliescu privind majorarea impozitului pana la 80% pentru salariile care depasesc 10.000 de dolari.
"O asemenea popunere este usor absurda si nerealista", a apreciat, ieri, vicepresedintele PD Viorel Pana.
Liderul democrat considera ca aceasta dezbatere este pe o tema falsa. "Ar trebui sa ne preocupe nu cum sa impozitam salariul de 1000, 2000, 10.000 de dolari si cum sa facem sa existe mai multe salarii la acest nivel", a declarat Viorel Pana. De asemenea, vicepresedintele PD considera ca ar trebui actionat asupra unor parghii astfel incat sa fie redusa fiscalitatea.
Si liberalii au respins propunerea sefului statului, aratand ca este "o obsesie egalitarista". Propunerea presedintelui Iliescu este total inadecvata si dovedeste in mod clar obsesia egalitarista a sefului statului, a afirmat duminica, deputatul Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL. El a aratat ca o astfel de decizie nu poate fi aplicata intr-o societate moderna, concurentiala, pe care Romania doreste sa o promoveze.