Bănci și Asigurări

Bancherii, nemultumiti de Legea achizitiilor publice

20.03.2007, 19:58 60

Institutiile de finantare se confrunta cu dificultati la licitatiile pentru achizitii publice, intrucat autoritatile contractante au cerinte care nu sunt aplicate in sistemul de finantare, a declarat Catalin Gavrizescu, seful Departamentului Administratie Publica Locala al Raiffeisen Bank.
"Legea 34/2006 (privind atribuirea contractelor de achizitie publica - n.r.) nu face diferenta intre finantarile bancare si achizitiile publice in general, iar modelul de contract de credit impus la licitatiile publice nu poate fi respectat, pentru ca nu este in concordanta cu reglementarile BNR pentru sistemul bancar", a afirmat Gavrizescu, la un seminar privind finantarea proiectelor publice in Europa Centrala si de Est. El recomanda autoritatilor contractante sa transpuna in caietele de sarcini criterii care sa se potriveasca sistemului bancar, pentru a reusi sa obtina finantarea necesara.
Principalele nemultumiri ale bancherilor cu privire la legea 34 se refera la indeplinirea unor cerinte din caietul de sarcini, cum ar fi scrisoarea de garantie, indicatorul de solvabilitate si lichiditatea si modelul de contract. "Aceste criterii sunt specifice societatilor comerciale si nu pot fi aplicate bancilor si altor institutii de finantare", a precizat Gavrizescu.