Bănci și Asigurări

Costi Stratnic, Omniasig Vienna Insurance Group: Astăzi, circa 80% dintre locuinţele din România nu sunt asigurate

ZF Bankers Summit 2024

 Costi Stratnic, Omniasig Vienna Insurance Group:...

Autor: Ramona Cornea

17.06.2024, 13:12 86

În prezent, o pondere de circa 80% din locuinţele din România nu sunt asigurate, susţine Costi Stratnic, vicepreşedintele directoratului Omniasig Vienna Insurance Group, care subliniază importanţa educaţiei în această privinţă.

„Aş spune că diferenţa între oamenii care asigurare şi cei care sunt neasiguraţi este atât de mare, încât cred că avem nevoie să influenţăm mult mai mult. Astăzi, în continuare, avem în jur de 20% din locuinţele din România asigurate, 80% sunt neasigurate”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024.

Ce a mai declarat Costi Stratnic în cadrul evenimentului ZF:

·       Apropo de creşterea chiriilor şi a chiriaşilor, noi, asigurătorii, am început să venim deja cu un produs destinat lor. Sunt foarte mulţi oameni care locuiesc în case închiriate şi care simt deja nevoia să aibă o protecţie, chiar dacă locuiesc în casa altcuiva, inclusiv pentru faptul că ar putea să facă ceva acolo ce ar putea aduce o pierdere majoră proprietăţii.

·       Avem un produs prin care chiriaşul îşi asigură bunurile pe care şi le-a adus în casă şi răspunderea faţă de proprietar. L-am lansat împreună cu BCR şi trebuie să recunoaştem că avem nişte cifre care ni se par foarte interesante acolo. Dar, în alte subiecte avem o problemă de cultură, avem o problemă de informare şi trebuie să vorbim cât mai des despre asta.

·       Nu am putut să nu observ că schimbarea ce se întâmplă acum în bankassurance se potriveşte ca o mănuşă la toate aceste discuţii despre ciclicitatea diverselor produse bancare, fie că vorbim despre scăderea creditele mobiliare, despre creşterea creditelor de consum. Poate peste jumătate de an ele se vor inversa din diverse probleme sau din diverse situaţii create de autorităţi, de reguli sau de alte subiecte.

·       Între timp însă, a apărut în calea noastră un vehicul foarte interesant, care a însemnat digitalizarea şi care pentru zona de non-life a cunoscut deja o evoluţie a ceea ce înseamnă digital bankassurance.

·       Cifrele şi modul în care ele se văd deja în evoluţie în anii următori vor aduce în sistemul bancar o metodă prin care ciclicitate a diverselor produse bancare să poată să fie estompată parţial de o siguranţă în ceea ce priveşte vânzarea produselor de asigurări, nu neapărat în sistem colateral, cât mai ales în sistem stand alone. Pentru că bancherii şi băncile în această ere digitală au o bază de date uriaşe de clienţi, AI începe deja să le dea o mână de ajutor în a folosi datele. Vedem nişte creşteri fantastice în zona de asigurare de locuinţe, care nu sunt aferente unui credit bancar.

·       Aş spune că diferenţa între oamenii care asigurare şi cei care sunt neasiguraţi este atât de mare, încât cred că avem nevoie să influenţăm mult mai mult. Astăzi, în continuare, avem în jur de 20% din locuinţele din România asigurate, 80% sunt neasigurate.

·       În bankassurance sunt foarte multe lucruri de făcut, deja sunt multe bănci care privesc cu mai mare atenţie zona de bankassurance. O perspectivă ar fi aceea materială, şi anume că utilizarea bazei de date de clienţi ai băncii în încercarea de vinde produse de asigurare ar putea genera profituri pentru bancă. Dar eu cred că e mai profund de atât, pentru că toţi colegii se uită foarte mult în perspectivă. Cred că relaţia pe care o bancă o are acum cu un client persoană fizică este completată de zona de insurance.