Bănci și Asigurări

Investigaţiile Consiliului Concurenţei pe piaţa bancară vor fi gata la final de 2024 sau la început de 2025. Bogdan Chiriţoiu: Sunt două investigaţii pe aceleaşi bănci, vom ieşi cu concluzii simultan astfel încât, dacă vor fi date sancţiuni, ele să fie proporţionale, să nu fie excesive

Investigaţiile Consiliului Concurenţei pe piaţa...

Autor: Ramona Cornea

29.05.2024, 10:00 261

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Nu suntem îngrijoraţi de gradul de concentrare din piaţa bancară în momentul de faţă. Dacă cumva apar alte operaţiuni şi ajungem la cote mari de piaţă sau operaţiuni care implică jucători cu cote mari de piaţă, atunci s-ar putea ca analiza noastră să ajungă la altă concluzie.

Investigaţiile Consiliului Concurenţei pe piaţa bancară vor fi gata la finalul acestui an sau la începutul anului viitor, susţine preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu.

„Estimăm că cel mai devreme vom finaliza aceste investigaţii la sfârşit anului, dacă nu la începutul anului viitor pe amândouă. Sunt două investigaţii pe aceleaşi companii, vom ieşi cu concluzii simultan astfel încât, dacă vor fi date sancţiuni, ele să fie proporţionale, să nu fie excesive. Noi amendăm persoana juridică care a comis fapta sau succesorul ei legal, deci dacă între timp cel care a comis fapta a fost vândut, cel care a cumpărat moşteneşte şi vinovăţia celui achiziţionat“, a spus el în cadrul unui eveniment organizat recent la Sinaia.

În 2023, Consiliul Concurenţei a început o anchetă cu privire la modul în care unele bănci calculează scorul de credit, suspiciunea fiind că băncile s-ar fi înţeles în ceea ce priveşte scoringul debitorilor, ceea ce ar bloca sau ar îngreuna accesul la credite şi refinanţare.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro