Bănci și Asigurări

Ionuţ Lianu, CEC Bank: Pentru prima oară în istorie, avem o piaţă a obligaţiunilor foarte atractivă şi suficient de adâncă pentru investitorii străini. Nu este o întâmplare

Ionuţ Lianu, CEC Bank: Pentru prima oară în istorie,...

Autor: Ramona Cornea

17.06.2024, 17:15 129
Pentru prima oară în istorie, România o piaţă a obligaţiunilor foarte atractivă şi suficient de adâncă pentru investitorii străini, iar acest lucru nu este o întâmplare, consideră Ionuţ Lianu, ofiţer şef management active şi pasive în cadrul CEC Bank. 
„Pentru prima oară în istorie, avem o piaţă a obligaţiunilor foarte atractivă şi suficient de adâncă pentru investitorii străini. Nu este o întâmplare. Ponderea investitorilor străini la finanţarea în lei a deficitului este la maxim faţă de altă perioade. Este important să existe o piaţă, este important să existe o anumită dimensiune a acestei pieţe, ori noi în momentul de faţă cred că am ajuns la un punct optim. Evident, depinde ce facem cu banii, adică asta este extrem de important, dar ca piaţă noi suntem acum foarte atractivi, pentru că avem şi dimensiunea necesară ca să contăm, să se uite străinii şi şi la noi”, a detaliat el în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024. 
 
Ce a mai declarat Ionuţ Lianu: 
 
Ne aşteptam să vedem în această vară primele tăieri de dobânzi, dar ce s-a schimbat foarte mult este că s-a deplasat sau a crescut acea ţintă, deci acel terminal rate, adică unde se vor opri scăderile de dobânzi. Acest lucru, evident, are legătură cu dinamica salarială, are legătură cu inflaţia la servicii şi aici vedem că previziunile pe care le aveam anul trecut nu s-au materializat, în sensul că inflaţia este mai încăpăţânată decât ne aşteptam şi noi şi toată lumea. 
 
În acelaşi timp, vedem că cel puţin în economia americană şi prin regiune că produsul intern brut are o dinamică destul de bună. Activitatea economică, în principiu, nu este atât de afectată cum este, de exemplu, economia europeană şi în special a Germaniei, unde erau necesare nişte scăderi de dobânzi mai repede. Şi, dacă ne uităm un pic la trecut, o să vedem că ce a fost în piaţă în ultimii 20 de ani în materie de inflaţie şi de dobânzi reprezintă mai degrabă excepţia decât regula. Adică atâtea sute de ani s-a putut să avem o inflaţie de la ţară la ţară, dar au fost perioade lungi în marile economii ale lumii în care inflaţia a fost în zona de 2% - 3%, dobânzile real pozitive în zona de 4% - 5%, deci un astfel de scenariu nu este deloc incompatibil cu creşterea economică. Se poate să avem creştere la aceste nivele.
 
În zona titlurilor de stat este în special vorba de activitatea de intermediere, respectiv cât de activă este o bancă în a oferi preţuri de vânzare şi cumpărare pentru titlurile de stat. Deci este foarte mult vorba despre training, despre activitatea de intermediere, nu atât cât cumperi, pentru că efectiv cât cumperi este o funcţie directă a raportului între credite şi depozite. Nu prea ai ce să faci în zona asta ca trezorier, dar în ceea ce priveşte intermedierea se pot face lucruri. Cred că rezultatul pe care l-am avut în aprilie reprezintă de fapt munca din ultimii ani, în sensul în care am încercat să devenim mult mai activi în piaţă, să oferim mereu cotaţii astfel încât participanţii la piaţă să poată să aibă acces la lichiditate, pentru că o piaţă lichidă nu este întru totul funcţională.
 
Cota băncilor la această piaţă a obligaţiuni lor în lei a scăzut destul de mult, deşi băncile au rămas şi au finanţat şi mai mult, adică au şi mai multe titluri, dar cota lor de piaţă a scăzut foarte mult tocmai pentru că avem foarte multă participare de la străini şi pentru că pilonul II de pensii a început să devină foarte relevant, un jucător important. 
 
Mie cel mai teamă îmi este că nu vom reuşi să fructificăm la maximum situaţia în care suntem acum, cu toate riscurile din jur. Până la urmă, cred că ne aflăm într-un context pe care eu cel puţin nu l-am mai văzut, apropo de intrările de bani pe care le-am experimentat în ultimii ani. 
 
Din ce am văzut anul trecut, sumele au fost mai mari anul trecut, dar văd că se mişcă unele lucruri în sfârşit, de exemplu autostrăzile. Văd că există un salt calitativ, văd că există o oportunitate mare să se rescrie un pic harta industrială şi de servicii a Europei. Pe pieţele financiare, România este văzută atât ca ţară în sine, este văzută ca un pol de stabilitate, dar în acelaşi timp, face parte dintr-o regiune. 
 
Orice fel de semn de întrebare care apare la nivelul regiunii evident că ne va afecta, dar cred că suntem foarte bine pregătiţi şi foarte bine poziţionaţi ca, într-un final, după toate turbulenţele, să ieşim mult mai bine decât iniţial. Să nu uităm că orice fel de criză până la urmă reprezintă o oportunitate. 
 
Dacă fundamental arătăm bine, practic ceea ce este de depăşit într-un moment critic este sperietura de moment, adică practic ceea ce trebuie să se întâmple în momentul în care apare câte o sperietură este să existe lichiditate în piaţă până trece speciala respectivă. Eu cred că sistemul bancar local, dar şi fondurile de pensii, adică jucătorii locali au capacitatea să depăşească astfel de momente, pentru că fundamental stăm foarte bine.