Bănci și Asigurări

Florin Dragomir, Sierra Quadrant: Stăm bine din punct de vedere legislativ în zona insolvenţei, chiar dacă mai sunt probleme în interpretarea unor norme

Florin Dragomir, Sierra Quadrant: Stăm bine din punct de...

Autor: Ramona Cornea

17.06.2024, 16:15 50

România stă bine din punct de vedere legislativ în zona insolvenţei, chiar dacă mai sunt probleme în interpretarea unor norme, susţine Florin Dragomir, asociat coordonator în cadrul Sierra Quadrant.

„Astăzi, după 2022, vorbim de transpunerea directivei A doua şansă în legislaţia românească, după ani de zile de bâlbâială, după 2014, când s-a schimbat semnificativ legea 85. Când zic bâlbâială mă refer la legiuitori, care au încercat să intre cu bocancii în zona insolvenţei, s-a ajuns până la executarea contului de avere. Lucrurile s-au calmat şi, din punct de legislativ, stăm bine, chiar dacă mai sunt probleme de interpretarea unor norme. Ce înseamnă să finanţez fără să prejudiciez ceilalţi creditori încă nu şi-a găsit o explicaţie în procedură”, a detaliat el în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2024.

Ce a mai declarat Florin Dragomir în cadrul evenimentului ZF:

 
  • Când vorbim despre zona de creditare de risc, cel mai bine pentru noi este să ascultăm, rar avem ocazia să vedem zona de creditare din bancă vorbind despre zona aceasta, noi avem mai mult de-a face cu ofiţeri din zona de recuperare şi neperformante.
  • Dacă suntem în zona de restructurare, este clar că vorbim din punctul de vedere al pieţei insolvenţei, de pre-insolvenţă sau reorganizare judiciară. Ne dorim să aflăm cum îşi calculează o bancă constrânsă de condiţiile de eligibilitate riscul bancar când societatea este deja în stres financiar.
  • Este clar că băncile nu sunt mulţumite la deschiderea procedurii de insolvenţă, pentru că până atunci era o relaţie directă între instituţie creditoare cu garanţii din averea societăţii şi cu garanţii câteodată sau de cele mai multe ori şi personale, şi au intervenit alţi actori, au intervenit creditori concurenţiali, a intervenit o instanţă şi un practician.