Business Hi-Tech

Pe web, managerii sunt la mare pret

24.08.2000, 00:00 13



Pentru a atrage cat mai mult interesul managerilor care si-au facut o cariera in economia traditionala, dot-com-urile le ofera celor deja angajati remuneratii tot mai mari atat in bani cash cat si in actiuni, se arata intr-un raport al companiei PricewaterhouseCoopers.

In medie, un director executiv al unei companii cu activitate pe Internet a castigat, ca salariu de baza in 1999, 238.710 de dolari. Daca sunt adaugate primele in numerar, media se ridica la 325.861 de dolari.

Bazat pe date furnizate de companii care isi desfasoara activitatea in noua economie, studiul mai arata ca, fata de anul anterior, volumul total al bonusurilor platite managerilor din acest sector a crescut cu 31%. De aici, rezulta o majorare cu 16% a veniturilor totale obtinute de directorii start-up-urilor.

Pentru realizarea acestui studiu, specialistii companiei PricewaterhouseCoopers au analizat pachetele de compensatii acordate in 1999 directorilor executivi ai 123 de companii publice cu activitate pe web.

Analistii au descoperit ca, dupa caderea la bursa a actiunilor companiilor din sectorul IT, managerii acestora au inceput sa solicite ca remuneratia cuvenita se li se plateasca mai mult in bani lichizi si mai putin in actiuni.

Chiar daca compensatiile in bani au crescut, directorii executivi ai start-up-urilor detin inca parti mari din capitalul companiei pe care o conduc.

Potrivit analistilor de la PricewaterhouseCoopers, in medie, un manager general detine 9,4% din respectiva companie. La valoarea din 1999 a actiunilor, procentul reprezinta 8,6 milioane de dolari.

Studiul mai confirma ca structurile executive ale companiilor cu activitate pe web se schimba intr-o perioada scurta de timp.

"Directorii urca in ierarhie foarte rapid avansand chiar la pozitii strategice cum ar fi cea de presedinte", subliniaza analistul Edward Speidel.

Pe masura ce directorii executivi promoveaza in functia de presedinte, o noua echipa manageriala se va ocupa de operatiunile zilnice ale companiei. Nici membrii acesteia nu sunt remunerati mai modest, acelasi studiu aratand ca, in medie, compensatiile se ridica la 317.926 de dolari pe an.