Business Internaţional

Ce sectoare economice din UE ar putea fi lovite cu sancţiuni de China

Ce sectoare economice din UE ar putea fi lovite cu...

Autor: Catalina Apostoiu

21.05.2024, 00:05 277

Ministerul chinez al comerţului a lansat în weekend o anchetă anti-dum­ping legată de copolimerii POM, un tip de ter­mo­plastic utilizat la scară lar­gă în indus­triile electronicelor de larg consum şi auto, importaţi din Uniunea Europeană, SUA, Japonia şi Taiwan.

Ancheta ar urma să fie finalizată într-un an, dar ar putea fi prelungită timp de şase luni, a anunţat ministerul.

Aceste produse chimice pot înlo­cui par­ţial metale ca zincul şi cuprul şi au di­verse aplicaţii, inclusiv în dome­niul com­po­­nentelor auto, electronice­lor şi echipamen­telor medicale, se arată într-un comunicat al ministerului chimez, potrivit Reuters.

Acţiunea Beijingului semnalează că acesta va retalia împotriva bariere­lor co­mer­ciale externe, însă ancheta ţintită asu­pra sectorului produselor chimice eviden­ţi­ază limitele capacităţii chinezilor de a reacţiona, având în vedere excedentele comerciale uriaşe pe care le au cu SUA şi UE, notează Financial Times.

În UE, Germania deţine cea mai mare industrie chimică, urmând astfel să fie cea mai afectată de măsura anunţată de Beijing.

În cazul UE, reacţia chinezilor vine în urma unui număr de anchete lansate de bloc cu privire la subvenţiile guvernamentale chineze pentru sectorul manufacturier. Autorităţile de la Bruxelles au lansat o anchetă anti-subvenţii privitoare la maşinile electrice chinezeşti în octombrie, aceasta urmând să determine dacă politicile Beijingului au adus daune economice producătorilor europeni. Maşinile electrice ar urma să reprezinte un sfert din vânzările EV din UE în acest an, în creştere de la 19,5% anul trecut.

Anunţul Beijinguului vine înaintea termenului limită de 4 iulie până la care Comisia Europeană va decide dacă va impune tarife sau cote pe maşinile electrice chineze. Aceasta a declarat în weekend că va „studia cu atenţia conţinutul“ anchetei Beijingului privind importurile de produse chimice „înainte de a decide cu privire la următorii paşi“.

În aprilie, UE a lansat anchete cu privire la doi producători chinezi de panouri solare acuzaţi că beneficiază de subvenţii care distorsionează piaţa.

Beijingul a sugerat că ar putea retalia împotriva UE într-o dispută comercială care dă semne de escaladare în acelaşi fel ca în cazul celei dintre China şi SUA, relatează Bloomberg.

Dacă UE va continua să ancheteze firme chinezeşti, atunci China „va lua foarte probabil o serie de măsuri pentru a riposta“, se arată într-o postare pe Yuyuan Tantian, un cont de social media având legătură cu presa de stat din China. Beijingul foloseşte în mod regulat astfel de canale pentru a face comentarii de natură comercială.

Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Europa luna trecută în încercarea de a descuraja blocul de la a urma calea SUA, care au anunţat recent noi tarife pe unele importuri din China.

În postarea chinezilor nu sunt precizate contramăsuri, dar este citat un avocat care a remarcat că UE se bazează pe China pentru importuri de bunuri agricole ca vinul şi produsele lactate, cât şi aparate de zbor.

Camera Chineză de Comerţ în UE a repetat avertismentul, spunând că „vinul şi produsele lactate din Europa ar putea fi prinse la mijloc“.

Acţiuni chineze în astfel de domenii vor avea probabil un impact economic limitat, în condiţiile în care cele trei industrii reprezintă doar aproximativ 3% din importurile chineze din Europa din ultimul an.

Istoria sugerează că alimentele şi băuturile prezintă un risc ridicat de a fi luate în vizor în ceea ce priveşte posibile măsuri retaliatorii.

Franţa este cel mai mare exportator de vin către China.