Business Internaţional

Germanii şi-au transformat balcoanele în centrale fotovoltaice, iar curentul se răspândeşte în Europa. Panourile solare de apartament ar putea deveni ceva obişnuit într-un oraş polonez

Germanii şi-au transformat balcoanele în centrale...

Autor: Catalina Apostoiu

29.06.2024, 21:53 20034

Energia din balcon ar putea de­veni ceva obişnuit în oraşul polonez Lodz. Cooperativa rezidenţială Radogoszcz Wschod a lansat un proiect pilot în care locatarii casei situate pe Strada Pstragowa numărul 18 vor putea obţine energie de la soare, potrivit Lodz.pl.

Ce face proiectul diferit este că panourile vor fi instalate pe grilajul balcoanelor, şi nu pe acoperişuri.

Germanii sunt campioni în Eu­ropa la capitolul instalării de panouri solare pe balcoane, însă şi alte ţări de pe continent, cum ar fi Franţa, Aus­tria, Italia şi Luxemburg au adoptat o abordare încurajatoare pentru astfel de sisteme, scrie Euronews.

În Germania, 500.000 de balcoa­ne sunt deja dotate cu panouri solare, mai mult de dublul nivelului din ur­mă cu un an. Această creştere dra­matică în popularitate se datorează probabil noii politici a statului în do­meniu, adoptate în august 2023 şi intrată în vigoare în ianuarie 2024, notează themayor.eu.

Noile reglementări au eliminat mai multe obstacole birocratice ce com­plicau instalarea de panouri so­lare pe balcoane. Nu doar proprieta­rii, ci şi chiriaşii pot decide să in­sta­leze astfel de sisteme. Proprietarilor de locuinţe nu li s-au acordat prea multe opţiuni de a respinge astfel de cereri din partea chiriaşilor.

Doritorii îşi pot instala panourile solare singuri, dar trebuie să se înre­gistreze mai întâi într-o bază de date guvernamentală. Un kit de in­stalare poate costa între 300 şi 1.000 de euro în funcţie de cerere şi are o valabili­tate de 25 de ani. Cu ajutorul panou­ri­lor solare, gospodăriile pot econo­misi în medie 228 de euro pe an.

De anul trecut, Lidl a început să vândă kituri de panouri solare pentru apartamente în Germania.

În faţa facturilor mari la energie şi pe fondul temerilor privitoare la pene de curent şi instabilitatea reţe­lei, consumatorii sunt din ce în ce mai interesaţi să devină independenţi de sistemele centralizate.

Potrivit Euronews, UE a trans­mis că statele membre pot ajuta la adop­tarea acestor sisteme. Însă acest lucru nu este obligatoriu şi nu este în­curajat de toate ţările. Belgia a inter­zis toate dispoziti­ve­le solare plug-in de teama impac­tu­lui pe care l-ar pu­tea avea ali­men­tarea reţelei de elec­tri­citate de către sisteme neînregistrate.

În Ungaria, legislaţia nu permite distribuirea unor astfel de kituri.

În Franţa, sectorul panourilor solare pentru balcon este în plină dezvoltare, conform revolution-energetique.com. Piaţa este dominată de kituri plug-and-play. Kitul fotovoltaic cu preţ redus de la Lidl este comercializat şi în această ţară, deşi preţul este mai mare decât în Germania.

Acest model de autoproducere a electricităţii începe să se răspândească şi în Italia. De altfel, autorităţile din domeniu au modificat legislaţia, facilityând conectarea la reţeaua electrică pentru sistemele de mai puţin de 800 de waţi, scrie La Repubblica.

Pentru a încuraja astfel de sisteme, Austria a redus TVA-ul anul trecut. Noile măsuri se aplică pentru toate sistemele noi de până la 35 kW, intrând în vigoare în ianuarie 2024.