Business Internaţional

Prăbuşire dramatică a yen-ului japonez: Acesta a atins cel mai mic nivel din ultimii 38 de ani faţă de dolar

Prăbuşire dramatică a yen-ului japonez: Acesta a atins...

Autor: Valeriu Dănilă

26.06.2024, 17:00 331

Yenul japonez a scăzut la cel mai slab nivel faţă de dolarul american din 1986, alertând traderii cu privire la iminenţa intervenţiei statului în piaţă, scrie FT.

Yenul a scăzut cu 0,4% faţă de dolar, ajung la valoarea de 160,3 yeni per dolar miercuri, depăşind pragul atins la sfârşitul lunii aprilie, atunci când Ministerul de Finanţe al Japoniei a intervenit cheltuind 9,8 miliarde yeni (62 miliarde dolari) pentru a susţine moneda.

Analiştii se aşteaptă ca guvernul să intervină din nou în cazul în care yenul continuă să scadă, dar mai puţin de această dată, având în vedere costul intervenţiei şi impactul redus al intervenţiei anterioare.

Guvernul japonez nu va dori să lase moneda să scadă prea mult, deoarece un curs depreciat creşte costul vieţii, iar prim-ministrul Fumio Kishida trebuie să obţină sprijin popular înaintea alegerilor, este de părere Derek Halpenny, head of research la MUFG.

Yenul a scăzut cu 12% faţă de dolar în acest an, investitorii reducându-şi aşteptările cu privire la reducerea dobânzilor în SUA. În acest timp banca centrală a Japoniei a început să majoreze dobânzile, preferând totuşi o abordare prudentă.