Business Internaţional

Celelalte alegeri care vor conta pentru Europa: în SUA, Donald Trump, cu toate că este certat cu legea, pare preferatul americanilor pentru a le fi preşedinte. Cât a stat la Casa Albă, miliardarul a fost la un pas de război cu Iranul şi a declanşat conflicte comerciale cu UE şi China

Peter Navarro, fost şi posibil viitor consilier pe teme economice al lui Donald Trump, fost şi posibil viitor preşedinte al SUA: „Prea multe naţiuni europene sunt compromise de influenţa comunistă chineză pentru a putea proiecta vreodată cu ele un front unit“, spune el. „Marea Britanie? Dependentă de capitalul chinezesc. Grecia si Italia? Porturile lor sunt ipotecate Chinei. Germania? Prea dependentă de China pentru exporturile sale“.

Peter Navarro, fost şi posibil viitor consilier pe teme economice al lui Donald Trump, fost şi posibil viitor preşedinte al SUA: „Prea multe naţiuni europene sunt compromise de influenţa comunistă chineză pentru a putea proiecta vreodată cu ele un front unit“, spune el. „Marea Britanie? Dependentă de capitalul chinezesc. Grecia si Italia? Porturile lor sunt ipotecate Chinei. Germania? Prea dependentă de China pentru exporturile sale“.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2024, 00:06 183

Va influenţa în vreun fel condamnarea lui Hunter Biden şan­sele tatălui său, ac­tua­lul preşedinte al SUA Joe Biden, de a câştiga un nou mandat? Principalul concurent, Donald Trump, a fost găsit vinovat pentru 34 de capete de acuzare, toate pentru falsificarea de docu­mente de afaceri pentru a influenţa alegerile din 2016.

Biden fiul este infractor pentru că a încălcat legea care îi împiedică pe dependenţii de droguri să deţină arme de foc. Au fost trei capete de acuzare pentru care justiţia ameri­cană l-a găsit vinovat. Este o pată pe imaginea tatălui Biden dar care probabil că nu va influenţa prefe­rinţele electorale ale americanilor.

„Problemele lui Biden, şi are multe, cred că ţin mai mult de vârsta sa, de cum percep oamenii perfor­man­ţele sale şi de inflaţie“, spune pentru Financial Times Kyle Kondik, profesor la Centrul pentru Politică al Universităţii Virginia. Condamnările nu l-au descalificat politic pe Trump. Cele mai recente estimări ale revistei The Economist îi dau lui acestuia prima şansă în alegerile din noiembrie.

De fapt, fostul preşedinte mili­ar­dar are două din trei şanse, con­form unui model de predicţie actua­lizat zilnic care îmbină rezultatele din sondajele de opinie cu indicatori economici. Important pentru Euro­pa, Trump are în echipa sa un alt condamnat penal, unul pe care îl preţuieşte foarte mult. Este vorba de puşcăriaşul cu numărul 04370-510 din închisoarea corecţională federală din Miami.

Peter Navarro este un „vultur“ al politicilor comerciale. Un prădă­tor agresiv. El a fost unul dintre principalii consilieri economici ai lui Trump în primul mandat de preşe­dinte al acestuia. A fost condamnat la patru luni de închisoare pentru ofensă adusă Congresului SUA. Mai are de executat mai puţin de jumătate din pedeapsă şi Trump îl vrea înapoi în echipa sa.

Din locul de detenţie, Navarro râvneşte să îndrepte America spre protecţionismul radical, scrie The Economist, care corespondează cu aliatul lui Trump. „Vulturul“ ar vrea măsuri mai aspre aplicate Chinei şi atacarea cu tarife a mai tuturor statelor care exportă în SUA.

Are o imagine violentă, întunecată, despre economia globală şi, la cum arată sondajele, o va putea proiecta din Casa Albă.

În haosul creat de guvernul lui Trump, Navarro s-a remarcat ca fiind deosebit de perturbator, înverşunat şi răzbunător. În diferite momente, fostul profesor de economie a fost exclus de la negocierile pentru acorduri de comerţ, a fost investigat pentru că şi-a abuzat colegii şi a fost criticat public. Cu toate acestea, Navarro a reuşit să rămână în graţiile lui Trump.

Poziţia sa a fost de altfel întărită după ce şi-a demonstrat loialitate deplină refuzând să se conformeze unei citaţii din partea comisiei Camerei Reprezentanţilor care investighează revolta de la Capitoliul din 6 ianuarie 2021. Acest refuz a fost cel care i-a adus bătrânului de 74 de ani condamnarea la închisoare.

Pentru a evalua influenţa pe care ideile lui Navarro o au, pot fi luate în considerare laudele pe care Trump le-a adus ultimelei sale cărţi. „The New Maga Deal“ urmează să fie lansată pe 16 iulie, ceea ce coincide cu eliberarea din închisoare a autorului. „Ceea ce zice el ar trebui să fie foarte respectat“, ar fi spus Trump. „Peter Navarro este un patriot care a fost tratat foarte prost, dar care continuă să meargă înainte. Până la urmă, victoria va fi de partea noastră!“

În 2016, apelurile lui Navarro la protecţionism l-au făcut pe acesta să fie privit ca un outsider, chiar şi de către republicani, oamenii lui Trump. Acum este mult mai aproape de curentul principal, aşa cum arată decizia recentă a lui Biden, un democrat, de a aplica tarife mari maşinilor electrice (EV) chinezeşti, panourilor solare şi multor altor produse importate. Este triumful „principiului trumpian care spune că securitatea economică înseamnă securitate naţională“, spune Navarro. „Dezbaterea s-a încheiat.“ Iar ghimpele care deranjează securitatea economică este China, o forţă globală. „Prea multe naţiuni europene sunt compromise de influenţa comunistă chineză pentru a putea proiecta vreodată un front unit“, spune el. Marea Britanie? Dependentă de capitalul chinezesc. Grecia si Italia? Porturile lor sunt ipotecate Chinei. Germania? Prea dependentă de China pentru exporturile sale“. În universul lui Navarro, America Trumpiană este singura care face dreptate.