Business Internaţional

Dezechilibrele comerciale si dobanzile inalte ameninta cresterea economiei mondiale

04.07.2000, 00:00 19



Economia globala ar putea sa aiba o crestere de 3,5% in acest an, potentialele beneficii de pe urma tehnologiei informatiei urmand sa compenseze dezechilibrele balantelor comerciale si dobanzile relativ inalte pe plan mondial, se arata intr-un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), preluat de Reuters.

"In America de Nord este de asteptat continuarea cresterii economice, tendinte similare de insanatosire a economiilor fiind de asteptat si in Asia de Est, America Latina si Europa", se precizeaza in raportul ONU asupra evolutiilor economice si sociale la nivel mondial in 2000.

Totusi, cresterea atinsa de tarile cele mai slab dezvoltate nu va fi suficienta pentru indeplinirea obiectivelor de lupta impotriva saraciei, apreciaza economistii organizatiei.

Experienta americana arata ca progresul rapid in domeniul tehnologiei informatiei poate contribui la accelerarea cresterii economice in tarile capabile sa beneficieze de respectivele inovatii.

Gratie pozitiei de lider in tehnologia informatiei, SUA par a fi capabile sa realizeze pe termen mediu crestere economica neinflationista anuala de 3 - 3,5%. Pe ultimul trimestru al lui 1999, economia americana a inregistrat o rata de crestere de 7,3%, in conditiile mentinerii inflatiei sub control.

"Numai in Statele Unite estimam ca noua economie contribuie cu 100 miliarde de dolari anual la Produsul Intern Brut", a afirmat Ian Kinninburgh, director de analize politice in Departamentul ONU pentru probleme economice si sociale.

"In schimb, multe alte tari, in special cele mai sarace, nu sunt in masura sa beneficieze de avantajele IT", se arata in raportul organizatiei mondiale.

Documentul a fost elaborat pentru a fi prezentat la o conferinta pe tema influentelor tehnologiei informatiei in economie, care va avea loc in aceasta saptamana si la care si-au anuntat participarea numerosi oficiali guvernamentali americani, intre care Lawrence Summers, secretarul Trezoreriei, precum si presedinti de companii din intreaga lume.

Analizand riscurile monetare si comerciale la nivel global, autorii raportului recomanda urmarirea cu atentie a ratelor de schimb dintre principalele valute, acestea putand cunoaste modificari abrupte in cazul in care pietele financiare sunt cuprinse de euforia cresterii economice. De asemenea, raportul ONU mentioneaza problema nesustenabilitatii dezechilibrelor comerciale inregistrate de cele mai dezvoltate tari ale lumii.