Business Internaţional

Economiile in dezvoltare vor fi motorul cresterii mondiale

11.04.2001, 00:00 14



Motorul revenirii la o crestere economica sustinuta pe plan mondial vor fi in acest acest an statele in curs de dezvoltare, al caror PIB va creste cu o rata medie de 4,2%.

In ciuda incetinirii abrupte a cresterii economice pe plan mondial inceputa la sfarsitul anului trecut, o revigorare a economiei este posibila spre sfarsitul acestui an, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale dat ieri publicitatii.

Produsul Intern Brut va creste in medie cu 2,2% in acest an, urmand ca in 2002 sa creasca cu 3,3%, se arata intr-o analiza efectuata de specialistii BM.

Desi cresterea din 2001 a pietelor emergente va fi mai mica cu aproximativ un procent decat valoarea inregistrata anul trecut, rata de crestere va fi cu 0,8% mai mare, comparativ cu media deceniului trecut.

Cel mai ridicat ritm de crestere, aproximativ 5,5%, va fi consemnat in statele din Asia de Est si din zona Pacificului, in timp ce in Europa si Asia Centrala se va inregistra un nivel scazut, de numai 2,3% in medie.

Totusi, revigorarea economica va continua si in 2002, in conditiile in care economiile emergente vor creste cu aproape 5 procente.

Perspectivele de crestere ale statelor in curs de dezvoltare vor depinde in mare parte de performantele celor mai mari economii mondiale, SUA, Japonia si Uniunea Europeana.

De aceea, avand in vedere scaderea care va avea loc in aceste trei zone, nici statele emergente nu vor obtine rezultate spectaculoase.

Fluxurile financiare internationale catre tarile in curs de dezvoltare vor avea o influenta sporita in promovarea cresterii economice si diminuarea saraciei, cu mult mai mare decat imediat dupa criza asiatica din 1998, care a determinat declinul tuturor pietelor emergente.

Statele care reusesc sa creeze un climat de afaceri propice vor beneficia cel mai mult de pe urma acestor fluxuri financiare. Raportul Bancii Mondiale solicita cresterea volumului investitiilor straine directe si directionarea acestora catre tarile in curs de dezvoltare.

Fluxurile de investitii straine, care nu au fost afectate de crizele financiare din ultimi ani (din Asia de Sud-Est, Mexic, Rusia sau Brazilia), au scazut anul trecut, in ciuda faptului ca perspectivele pe termen lung raman promitatoare.

Fluxurile financiare, evaluate prin intermediul obligatiunilor, creditelor bancare si a investitiilor de capital, au scazut drastic in 1998 si 1999, dar si-au revenit usor anul trecut, ramanand totusi sub nivelul record din 1997.

Cererea de finantare privata externa, desi a scazut in unele state din estul Asiei, ramane consistenta pe pietele emergente, dar conditiile nesigure de pe pietele financiare internationale limiteaza oferta.

Previziunile Bancii Mondiale sugereaza ca, in ciuda cresterii in valoare absoluta, importanta fluxurilor financiare in raport cu Produsul Intern Brut sau volumul exporturilor va fi mai mica decat la jumatatea anilor '90.

"Crizele financiare de la sfarsitul deceniului trecut au fost amplificate de volatilitatea fluxurilor de capital", afirma Nicholas Stern, economist-sef si senior vice-presedinte al Bancii Mondiale.

"In timp ce riscurile asociate acestei volatilitati sunt ridicate, raportul demonstreaza ca, pe termen mediu, fluxurile de capital ar putea revigora cresterea si ar conduce la reducerea gradului de saracie din statele in curs de dezvoltare care asigura un climat de afaceri stabil si deschis spre investitii.

Investitorii se feresc de tarile in care conditiile de afaceri sunt nesatisfacatoare si se indreapta spre statele care se pricep sa foloseasca banii straini pentru o crestere economica sustinuta", a adaugat oficialul BM.

Raportul institutiei financiare mentioneaza ca incetinirea cresterii economice a inceput in a doua jumatate a anului trecut, datorita dobanzilor ridicate si majorarii preturilor la produsele petroliere.

Declinul s-a accentuat spre sfarsitul anului, fiind declansat de evolutia slaba a economiei americane. Desi analistii estimau o "aterizare lina" a economiei Statelor Unite, tendinta pietelor financiare din SUA s-a schimbat radical in noiembrie.

Totusi, "o revigorare rapida este mult mai probabila decat o prelungire a incetinirii economice din prezent, deoarece tendintele de crestere a productivitatii si a investitiilor in tehnologie sunt favorabile.

De asemenea, reducerile dobanzilor si influenta relativ scazuta a crizelor de pe pietele financiare asupra statelor in curs de dezvoltare, vor avea un efect pozitiv asupra economiei mondiale" a conchis Uri Dadush, directorul departamentului de Politica Economica si Previziuni, din cadrul BM.