Business Internaţional

Forumul Economic de la Davos, care aduce împreună cei mai bogaţi şi influenţi oameni din lume, se află în centrul unui nou scandal: O fostă angajată a dat în judecată organizaţia pentru discriminare rasială

Forumul Economic de la Davos, care aduce împreună cei...

Autor: Iulian Tenchiu

09.07.2024, 15:39 67

O fostă angajată a Forumului Economic Mondial a dat în judecată organizaţia elveţiană non-profit, care organizează în fiecare an celebra conferinţa de la Davos, şi pe preşedintele său, Klaus Schwab, pentru discriminare, scrie Financial Times.

Topaz Smith, o fostă angajată şi femeie de culoare, a susţinut că, în timpul celor aproape doi ani petrecuţi la forum, i s-au refuzat oportunităţi profesionale din cauza rasei şi a sexului său.

Forumul este acuzat în cadrul unui proces intentat luni la New York  de „o abordare nechibzuită a legilor anti-discriminare, promovând o atmosferă ostilă femeilor şi angajaţilor de culoare”.

Smith a susţinut că un manager i-a spus să se gândească la şeful ei, ca la „stăpânul” ei.

Topaz Smith a mai declarat că oportunităţile de a se adresa publicului la conferinţa de la Davos erau rezervate de obicei angajaţilor albi.

Smith a susţinut că a fost concediată în februarie ca represalii pentru că a rămas însărcinată, susţinând că forumul a înlocuit-o în timpul concediului de maternitate cu o „angajată albă, care nu era gravidă".

„Forumul şi dl Schwab ar trebui să înţeleagă că o astfel de discriminare este în mod categoric ilegală în Statele Unite” a declarat Valdi Licul avocatul lui Topaz Smith.

Nu este prima dată când Forumul Economic Mondial este acuzat de astfel de practici.

Klaus Schwab, care a fondat forumul, a declarat în mai că se va retrage din funcţia de preşedinte executiv al organizaţiei şi va prelua un nou mandat de preşedinte al consiliului de administraţie al WEF.

Luna trecută, un articol din The Wall Street Journal detalia numeroase acuzaţii de hărţuire şi discriminare a angajaţilor şi susţinea că Schwab ar fi făcut avansuri sexuale sau comentarii nepotrivite unor angajate ale forumului.

Articolul sublinia că tinerele angajate ale forumului erau adesea subiectul unor avansuri nedorite la conferinţa de la Davos şi că organizaţia non-profit nu a făcut mare lucru pentru a controla acest gen de comportament.