Business Internaţional

Traderii în carne şi oase de pe piaţa valutară sunt înlocuiţi de algoritmi cu nume precum „Vipera“

Traderii în carne şi oase de pe piaţa valutară sunt...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.07.2024, 00:00 264

De decenii, băncile se plâng că lipsa de date le-a împiedicat să automatizeze pieţele valutare aşa cum au făcut cu bursele de acţiuni. Dar adoptarea rapidă a algoritmilor din ultimii ani a schimbat rapid acest lucru, scrie Bloomberg. 

Înainte de pandemie, doar 22% din fondurile de hedging utilizau tehnologia pentru a-şi efectua tranzacţiile valutare. Acum, ponderea este de aproape 50%.

Trecute sunt zilele când la „bătrâna“ Banca Angliei comenzile pentru tranzacţii se dădeau verbal, cu limbaj înţeles doar de traderi. În prezent, algoritmii se ocupă de peste 75% din activitatea de pe piaţa valutară spot. Strigătele traderilor nu se mai aud. Muzica de fundal o reprezintă zumzetul computerelor şi ţăcănitul tastelor.

Pentru giganţii de pe Wall Street, revoluţia algoritmilor are şi aspecte negative. Pentru că munca o fac maşinile, birourile de trading obţin mult mai puţini bani pentru fiecare tranzacţie valutară. Iar fără oameni care să intervină, există riscul ca undeva ceva să o ia razna, mai ales în perioadele de volatilitate extremă.