Business Internaţional

Furtuna politică se adânceşte: Franţa are nevoie urgentă de un guvern şi un premier care să readucă stabilitatea după haosul lăsat în urmă de Emmanuel Macron. Care sunt scenariile pentru guvernare şi cine sunt potenţialii candidaţi pentru postul de premier

Furtuna politică se adânceşte: Franţa are nevoie...

Autor: Iulian Tenchiu

09.07.2024, 15:05 108

Preşedintele Emmanuel Macron a aruncat Franţa în haos politic după ce a pierdut în faţa Raliului Naţional a lui Marie Le Penn şi a declanşat alegerile anticipate. Preşedintele se confruntă acum  cu misiunea dificilă de găsi un prim-ministru care să readucă stabilitatea, scrie Bloomberg.

În urma victoriei în cadrul alegerilor legislative de duminică, stânga franceză şi-a anunţat intenţia de a guverna, şi a început să facă presiuni pentru a trimite un om pentru postul de premier.

Problema cu care se confruntă partidele de stânga este că nu au suficienţi oameni pentru a forma un guvern, de aceea o alianţă cu centriştii lui Macron este cel mai probabil scenariu pentru guvernare.

Cu toate acestea, problema conducerii nu se încheie aici, pentru că niciunul dintre partidele care ar putea a forma un guvern de coaliţie nu împart o istorie de bună colaborare, iar diferenţele şi conflictele dintre acestea slăbesc şansele unei alianţe pe termen lung.

Printre potenţialii candidaţi la funcţia de premier se numără Francois Hollande, predecesorul lui Macron la preşidenţie, Marine Tondliere, liderul partidului Verzilor, Francois Bayrou, centrist şi aliat a lui Macron, dar şi Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului Franţa Neclintită.

Cine sunt potenţialii premieri ai Franţei:

Francois Hollande, predecesorul lui Macron la funcţia de preşedinte, a revenit pe scena politică în cea mai recentă rundă de alegeri legislative cu o candidatură de succes pentru a recâştiga un loc în parlamentul francez.

Socialistul a fost evaziv, spunând că, deşi nu candidează pentru a conduce guvernul, nu este încă clar dacă există o majoritate în parlament pentru a aproba o eventuală nominalizare.

Marine Tondliere, liderul partidului Verzilor, este altă potenţială variantă pentru postul de premier, şi are o istorie lungă de luptă împotriva formaţiunilor de extremă dreapta cum este Raliul Naţional a lui Le Penn.

Patridul Verzilor este altă componentă a strângii franceze, văzut ca o formaţiune politică mai echilibrată, în raport cu alte partide de stânga precum Franţa Neclintită.

Francois Bayrou, un pilon de bază al politicii centriste din Franţa şi aliat a lui Macron, care a susţinut în trecut atât guverne de stânga, cât şi de dreapta, este un alt personaj politic pe care analiştii îl consideră o posibilă variantă pentru funcţia de premier.

Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului Franţa Neclintită, este cea mai vocală şi proeminentă figură a stângii franceze, dar totodată şi cea mai controversată, chiar şi în propria sa tabără.

Imediat după rezultatele alegerilor legislative el şi-a anunţat intenţia de a guverna. Cu toate acestea, stilul agresiv pe care îl manifestă în Parlament i-a împins pe mulţi să-l considere o „piedică” pentru stânga franceză.

În ciuda demisiei sale, actualul prim-ministru Gabriel Attal nu a ieşit din joc după ce a condus blocul centrist al lui Macron la un rezultat mai bun decât se prognoza.

În vârstă de 35 de ani, Attal este că se numără printre cei mai populari politicieni ai ţării. De asemenea, şi-a început cariera politică în stânga franceză- la fel ca Macron - un fapt care, teoretic, ar putea facilita deschiderea dialogului cu cei din Noul Front Popular.