Business Internaţional

In Ungaria inflatia creste, iar recesiunea se agraveaza

12.05.2009, 17:48 21

Rata anuala a inflatiei din Ungaria a crescut in luna aprilie pentru prima data in ultimele 11 luni din cauza forintului slab, care a scumpit importurile, ajutat si de preturile in crestere la combustibil, medicamente, haine si masini noi, scrie Bloomberg.

Economia se va contracta cu pana la 6% anul acesta, este de parere noul prim-ministru Gordon Bajnai.
Rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,4%, in urcare de la 2,9% in luna martie, atingand un nou maxim pentru acest an, potrivit Biroului National de Statistica cu sediul la Budapesta. Analistii previzionasera o rata a inflatiei similara cu cea din luna martie. Cresterea lunara a preturilor a fost de 0,8% in aprilie, cu 0,3% mai mare decat cea din luna precedenta. Inflatia de baza, ajustata sezonier, care exclude evolutia preturilor la alimente si energie, s-a situat la 3,2%, in cazul celei anuale, si la 0,5%, in cazul celei lunare.
 
Deprecierea forintului a urcat inflatia
Forintul, moneda nationala a Ungariei, este pe locul trei in topul celor mai slabi performeri din acest an intre monedele statelor emergente in raport cu moneda euro, dupa rubla ruseasca si zlotul polonez. Accelerarea cresterii preturilor din cea de-a patra luna a anului pune capat unei perioade de aproape un an in care inflatia a fost in continua scadere, ajutata de cererea slaba si de preturile mici ale petrolului.
"Este evident ca forintul se face vinovat pentru cresterea preturilor", a spus Borbala Minary, statistician guvernamental. "Combustibilii si medicamentele au avut o evolutie interesanta. Pretul hainelor a influentat si el cresterea ratei inflatiei, modificarea sezoniera a pretului fiind mai importanta decat estimasem."
Forintul s-a apreciat in fata monedei euro in cadrul sedintei de tranzactionare de la Budapesta, pana la un curs de 281,01 forinti pentru un euro. De la inceputul acestui an forintul a pierdut 5,3% in fata euro, cea mai importanta a treia scadere dintre 26 de monede ale statelor emergente.
Preturile pentru bunurile cu utilizare indelungata, printre care si automobilele, au urcat cu 1,4% in decurs de o luna, in timp ce pretul combustibililor s-a majorat cu 2,9%, iar cel al medicamentelor cu 1,9%. Pretul hainelor a crescut cu 3,7%, potrivit biroului de statistica.
 
Dobanda sta la 9,5%
Forintul slab a determinat strategii bancii centrale sa nu mai reduca rata depozitelor pe doua saptamani pentru a treia luna in aprilie, in pofida faptului ca evolutia inflatiei ar fi indemnat catre o astfel de masura. Rata de referinta ramane la 9,5%, iar urmatoarea sedinta este planificata pentru data de 25 mai. In conditiile in care recesiunea din Ungaria afecteaza cererea, preturile sunt asteptate sa creasca doar moderat.
Din iulie TVA creste la 25%
Guvernul va majora taxa pe valoarea adaugata de la 20% la 25%, incepand cu luna iulie, pentru a ajuta la echilibrarea scaderilor de venituri de la bugetul de stat si pentru a reduce deficitul bugetar. O alta masura la care guvernul va apela pentru a face fata crizei va fi reducerea pensiilor. Cabinetul primului-ministru, Gordon Bajnai, se asteapta ca in acest an economia sa se contracte cu 5,5, pana la 6%, in principal din cauza scaderii volumului exporturilor si a unei cereri interne slabe, afectata de inasprirea conditiilor de creditare si de reducerea cheltuielilor.
Bajnai a declarat ca nu va merge pe masuri care sa afecteze si mai puternic consumul, iar daca va fi necesar va utiliza rezervele bugetare pentru a micsora impactul unei recesiuni chiar mai puternice asupra bugetului.