Business Internaţional

Incendiu masiv la nord de Atena, pe fondul riscului sporit de incendii în 6 regiuni greceşti

Incendiu masiv la nord de Atena, pe fondul riscului...

Autor: Andreea Tobias

29.06.2024, 19:51 35

„În general, condiţiile care prevalează sunt dificile şi periculoase", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Pompieri, Vasilis Vathrakogiannis, în cadrul unei conferinţe de presă, conform AFP.

Obişnuită cu verile toride, Grecia se confruntă cu un sezon dificil al incendiilor de vegetaţie după cea mai călduroasă iarnă şi cel mai timpuriu val de căldură înregistrat vreodată, cu temperaturi care au atins 44 de grade Celsius.

Vântul puternic şi numeroşii stâlpi de înaltă tensiune din zona muntelui Parnitha - cunoscut drept „plămânul Atenei" - împiedică folosirea avioanelor de stingere a incendiilor.

Întăriri din regiunile Thessalia, Epirus şi Macedonia Centrală, precum şi pompieri voluntari, ajută la stingerea incendiilor de pădure.

Vântul puternic „împinge” flăcările spre zonele arse anterior ale Muntelui Parnitha, departe de zonele rezidenţiale.

Prin intermediul numărului de urgenţă 112 a fost transmis un mesaj către locuitorii din zonele învecinate pentru a fi în stare de alertă din cauza incendiului.

Harta de prognoză a pericolului de incendii emisă pentru duminică de Ministerul Protecţiei Civile prevede un risc foarte ridicat de incendii (categoria 4) pentru Attica, Peloponez, Creta, regiunile din nordul şi sudul Mării Egee şi Grecia Centrală.

Un alt incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Atena, în zona Lakka Katsari, în timp ce autorităţile au reuşit să controleze un incendiu în oraşul Keratea din sud-estul ţării, care a dus la evacuarea a două sate.

Anul trecut, un val de căldură feroce de două săptămâni a fost urmat de incendii devastatoare în care au murit 20 de persoane.

Flăcările au mistuit aproape 175 000 de hectare de pădure şi terenuri agricole, potrivit Observatorului Naţional din Atena.