Business Internaţional

Opinie: Gradul ridicat de reglementare din Europa creează un mediu de business prietenos doar cu marile firme care dispun de bani şi avocaţi

Opinie: Gradul ridicat de reglementare din Europa...

Autor: Catalina Apostoiu

01.07.2024, 22:37 109

Marea Britanie şi UE rămân în urma SUA dintr-un motiv: gu­vernele supraprotective, scrie Ruchir Sharma, preşedinte al Rockefeller International, într-o opinie publicată de Financial Times.

O divergenţă transatlantică în creş­tere provoacă bucurie în SUA şi nemulţumire în Europa. Deşi nivelu­rile veniturilor pe cap de locuitor le erau similare cu două decenii în urmă, creşterea (în dolari) a fost de două ori mai rapidă din 2010 în SUA decât în Marea Britanie şi cele patru mari economii ale UE: Germania, Franţa, Italia şi Spania.

De ce rămâne Europa în urmă? Este vorba de rolul guvernului, în o­pi­nia lui Ruchir Sharma. Deşi în timp guvernele şi-au extins controlul asu­pra majorităţii economiilor capitalis­te, fenomenul a fost mai accentuat în Europa. Până în anii ’80, cheltuielile guvernamentale au fost mai reduse în medie în UK şi cele patru mari e­co­nomii ale UE decât în SUA. Acum, Europa cheltuie cu mult mai mult.

Poverile unui stat supradimen­sionat au zdrobit întărirea producti­vităţii, cheia creşterii prosperităţii.

Datoriile publice au crescut de trei ori în UK şi cele mai mari patru economii ale UE până la 100% din PIB în medie.

Cheltuilelile guvernamentale mai mari au redus spaţiul pentru com­petiţie şi iniţiativă privată, în special cu băncile centrale alăturân­du-se gu­vernelor într-o campanie de elimi­na­re a ciclurilor de business. Achi­ziţiile de obligaţiuni şi alte active realizate de băncile centrale au ex­plodat de la aproape zero la începutul anilor 2000 la maxime record în 2020, atingând 16% din PIB în SUA şi 22% în cele patru mari economii ale UE.

Orice companie cu ambiţii din Europa trebuie să respecte standar­dele impuse de cele mai puternice state, Germania şi Franţa, cu privire la orice, de la emisiile de carbon la producţia de lapte.

În faţa birocraţiei continentale şi naţionale, nu e de mirare că proba­bilitatea este mai mare ca europenii să invoce reglementările drept un obstacol major în calea lansării sau creşterii businessurilor comparativ cu americanii.

Gradul ridicat de reglementare creează în Europa un mediu de business care este prietenos cu firmele cu cei mai mulţi bani şi a­vocaţi, scrie preşedintele Rockefeller International.

Până la declanşarea pandemiei, startup-urile erau în scădere ca procent din numărul total de companii în multe ţări industriale.

Favorizând companiile gigant, guvernele cresc avuţia fondatorilor corporate, inclusiv a miliardarilor consacraţi. Din moment de superbogaţii deţin cea mai mare parte a activelor financiare, aceştia au cel mai mult de câştigat când statul intervine pentru a stopa chiar şi probleme mici ale pieţelor. În ultimele decenii, avuţia miliardarilor a crescut mai rapid ca procent din PIB în UK şi cele patru mari economii ale UE decât în SUA.

Acest lucru ajută la explicarea divergenţei transatlantice. Adăugaţi pierderile de productivitate legate de oligopolii, companii zombie, birocraţie, inegalitate şi alte distorsiuni ale pieţelor alimentate de implicarea excesivă al guvernelor şi împreună acestea ar putea explica încetinirea productivităţii.

Însă preşedintele american Joe Biden a accelerat creşterea cheltuielilor, datoriei şi gradului de reglementare din America. Deficitul ţării este aşteptat să atingă o medie de peste 6% din PIB, mult mai ridicat decât în UK şi EU Big 4, în anii următori. Încă o dată, SUA sunt pe cale să ia locul Europei ca tărâmul unei implicări şi mai mari a guvernului, şi unei creşteri lente, concluzionează Ruchir Sharma.