Business Internaţional

Societe Generale intra in Rusia

28.08.2003, 00:00 17



Sucursala ruseasca a Societe Generale, a treia banca franceza, a anuntat ca va inaugura o divizie de retail la Moscova, in luna noiembrie. Aceasta miscare va crea competitie suplimentara pentru primele trei banci straine prezente in Rusia: Raiffeisen Bank (Germania), International Moscow Bank (cu investitorii principali de origine germana) si Citibank, care face parte din cel mai puternic grup financiar din lume, Citigroup.



Societe Generale Vostok, filiala din Rusia a grupului bancar francez, ocupa pozitia 134 intre bancile din Rusia, dupa active, si pozitia 186 dupa valoarea capitalului, conform datelor furnizate la inceputul lunii iulie de Interfax.



Un purtator de cuvant al Soc Gen Vostok a confirmat ca banca va infiinta o unitate pentru clientii individuali, din noiembrie, si ca in primul an banca intentioneaza sa deschida 10 agentii in Moscova.



Banca franceza va urma probabil exemplul lui Citibank si Alfa Bank Express, care au infiintat mini-agentii pentru a gestiona relatiile cu consumatorii. Citibank a deschis 40 de asemenea mini-agentii, din noiembrie 2002, din care 30 sunt amplasate in statii de benzina BP (British Petroleum). Paisprezece Alfa Bank Express au aparut in peisajul bancar rusesc in ultimele cinci luni.



In loc sa deschida agentii in miniatura pentru clientii individuali, Raiffeisen, cea mai puternica banca straina de la Moscova, si International Moscow Bank au optat pentru o alta abordare, deschizand mai putine sucursale, de mai mari dimensiuni. Fiecare are sase sucursale care ofera toate serviciile bancare.



In ciuda dobanzilor scazute, Raiffeisen este a saptea banca din sectorul de retail, iar IMB ocupa locul 11. Citibank a castigat rapid teren, ajungand pe locul 48 in primul semestru al anului, pe seama depozitelor individuale care au crescut cu 120%.



In contextul intrarii Soc Gen pe piata bancara de retail, cele trei mari banci straine vor trebui sa faca loc noului rival, iar Michel Perhirin, presedintele Raiffeisen, se va gasi in postura de a concura cu fostul sau sef. Perhirin a lucrat la Soc Gen din 1993 pana in 1996, cand s-a mutat la Raiffeisen.



"Fiecare grup bancar are o abordare proprie, care are legatura cu aspectul local. As spune ca Soc Gen si Raiffeisen au strategii diferite de a intra pe o piata noua", este de parere Perhirin. "Multe vor depinde de strategia pe care o va alege banca si de clientii pe care ii va atrage. Insa pe ansamblu ne dam seama ca baza de clienti carora ne adresam este similara sau identica".



Bancile autohtone cred ca nu au de ce sa-si faca probleme, cel putin pana ce bancile straine incep sa patrunda pe piata regionala. "O extindere serioasa nu poate fi discutata doar la ivelul capitalei. Moscova reprezinta doar un segment de piata. Dincolo de granitele Moscovei, infrastructura bancara este inexistenta, asa ca bancile rusesti sunt in avantaj", spune purtatorul de cuvant al Alfa Bank, Vadim Iurko.



Chiar in Moscova, Soc Gen va incerca initial sa se familiarizeze cu conditiile pietei si va astepta primele rezultate pentru a decide daca va face investitii serioase in sectorul de retail, spune Ecaterina Trofimova, analist bancar in cadrul agentei de evaluare financiara Standard & Poor's.
andreea.melinte@zf.ro